„Tatínek vstal, odbednil od okna prkénko, a Brouček mu pomáhal. Pak pomalounku oddělali mech, a tu to viděli: Samý, samý sníh, palouk pryč, stráň pryč, a nic než sníh. Na jalovci nad chaloupkou jim ho tolik leželo, že se větve až prohýbaly. Sluníčko tak trošku svítilo, a sníh se tak krásně třpytil, a bylo pratichounko.“ Takto krásně poeticky popsal pan farář Jan Karafiát z nedaleké Velké Lhoty zimu u Broučků. Ta naše dnešní vypadala úplně stejně. Sníh! Věc v posledních letech v našich zeměpisných šířkách spíše sporadická. Ale letos to vypadá na krásnou Ladovskou zimu. Jak úžasné je Boží dílo!

Stejně jako Broučkům za kamny i nám bylo ve vyhřáté modlitebně dobře. Plni zážitků ze křtu Apoštolské církve minulou neděli, z besedy s Jendou Ondráškem a první dojmy ze sněhu jsme si sdělovali před započetím studia úkolu sobotní školy. Naším učitelem byla Anička Petrovičová a téma se zdálo být ošemetným – „Záchrana bohatých a vlivných“. Okamžitě se z našich řad ozvalo – tak to my nejsme. Opravdu můžeme říct, že nejsme bohatí? Je to jen o hmotném majetku? Neskrývá se bohatství i v něčem jiném? A pokud už máme hmotný majetek – je to špatné? Měli bychom ho rozdat? Na příkladu několika biblických postav jsme se snažili najíd odpovědi na tyto otázky.

Bohatí a vlivní se zachraňují stejně, jako všichni ostatní. Danielovo svědectví záchrany pro Nabuchodonozora i Dária Médského přivedlo panovníka obrovské říše k vydání nařízení, aby lidé v celém království s bázní a chvěním ctili Danielova Boha. Svědectví mladého děvčete přivedlo Námana k poznání, že na celém světě není Bůh jako v Izraeli. Zda Náman dokázal toto poznání sdílet s aramejským králem, Bible neuvádí. Duch svatý působil na členy velerady. Věděli, že Ježíš je učitel, který přišel od Boha. Pýcha Nikodémovi dlouho bránila otevřeně vyznat Ježíše Krista jako Pána. Když se jednou situace vyhrotila, bránil Ježíše pouze nepřímo. Po ukřižování se ho ale rozhodl uctít. Pro někoho může být bohatství překážkou na cestě za věčným životem.

Jiní se ho dokážou zříct. Josef s Arimatie vydal Pilátovi jasné svědectví, když se přiznal k ukřižovanému Ježíši.  

Existuje řada dalších příkladů svědectví bohatým a vlivným lidem: Mojžíš faraonovi, Daniel Dáriovi Médskému, Petr Kornéliovi. Umíte si představit, že by premiér nebo prezident republiky nařídil ctít Hospodina,

protože mu v minulosti vydal svědectví někdo z nás?

Příběhem před kázáním nám posloužila sestra Květa Tyšerová, která nám vyprávěla o osudech novodobého Joba – Horatia Spafforda, autora textu písně, staršího v Presbyteriánské církvi, ale také úspěšného právníka, který podobně jako jeho starozákonní předchůdce, vložil svou důvěru v Boha nejen v časech prosperity, ale i v časech neštěstí. Přišel o všechny děti, o majetek, když se mu narodily děti další – opět o jedno přišel, a přesto i ve chvílích největšího hoře chválil Hospodina.

Kázáním z Božího slova nám posloužil bratr Jirka Kloda ze sboru Vsetín. Jeho zamyšlení jsou vždy protkána také historickými fakty, které nám lépe dokumentují danou dobu. Tématem byla 6.kapitola knihy Daniele. Zvukový záznam kázání najdete na našem webu.