Sdílení před dnešní sobotní školou se točilo především kolem slavnostní konference. Někteří se jí zúčastnili aktivně, jiní sledovali její průběh z pohodlí domova. Všichni jsme se shodli na tom, že byla plná úžasných myšlenek a zkušeností, které bychom rádi uplatnili také v životě našeho sboru.

Po zhlédnutí videa Žalm 21 jsme se pustili ve třídě A spolu s Milošem Mročkem do kapitoly sobotního úkolu s názvem „Nastávající konflikt – závěrečný spor o to, koho uctívat jako autoritu“. V této lekci jsme se zaměřili na to, jakým způsobem se podle Bible bude v závěru dějin satan snažit odvrátit lidi od věrnosti a uctívání pravého Boha. Příběh symbolických „šelem“ z knihy Zjevení je názorným obrazem toho, o co satanovi jde a před jakým rozhodnutím bude nakonec každý člověk stát.

Satan bude zpochybňovat Boží autoritu snahami zničit Boží zákon. V centru globálního konfliktu o pravé uctívání bude sobota. Satan nenávidí sobotu, protože nenávidí Stvořitele. Použije nátlak, omezování a násilí, aby narušil náš závazek vůči Kristu. Dojde ke konfliktu mezi vírou v pravý a falešný den uctívání. Poslední Boží výzvou je výzva k věrnosti Kristu navzdory pronásledování, ekonomickému bojkotu, věznění či dokonce hrozbě smrti. Ježíš však má moc provést nás posledním konfliktem na zemi. Shrnutí úkolu najdete na našem webu.

Ve třídě B se její účastníci zamýšleli společně se Soňou Mročkovou nad otázkou prvotního hříchu a jeho důsledky až do dnešních dnů.

Naši sestřičku Svaťku známe jako velmi zvídavou a sečtělou. Připravila si pro nás příspěvek před kázáním, ve kterém citovala známého zpěváka Micka Jaggera. Ten vysvětluje, proč ve svých písních nezpívá o tom, že je svět růžový a skvělý. Pokud kolem sebe vidí války, vraždění, bídu, utrpení a vzrůstající zlo, musí tomu přizpůsobovat texty svých songů.

Kázáním z Božího slova nám měla posloužit Blanka Novotná, ale byla provedena změna, díky které jsme mohli přivítat laického kazatele Jana Wagnera. Jeho zamyšlení jsou vždy srozumitelná a zajímavá. Ani dnes, kdy nám přednesl své „banánové“ kázání, nezklamal. Zabýval se dvěma otázkami – rovnováhou a ovocem, které neseme. Zdánlivě rozdílná témata dokázal úžasně spojit a využil k tomu příměr o banánech. Názory, které dnes slýcháme z médií, ale i v církvi, jdou často od jednoho kraje k druhému, a rovnováha v nich určitě není. Ovoce, které neseme, se nám zdá dobré. Proč jinak bychom věci dělali tak, jak je děláme? Chybí nám sebereflexe, zjednodušeně řečeno – nadržujeme si. Jak se s touto vlastností vypořádat a být lepší, o tom hovořilo dnešní zamyšlení. Poslechněte si velmi zajímavé kázání na našem webu.