Sobota 8.června 2024 byla po 5 letech opět možností pro setkání členů církve z Českého, Moravskoslezského i Slovenského sdružení. Pavilon „V“ brněnského výstaviště praskal ve švech. Každý hledal své přátele a známé, se kterými se již leta neviděl, všichni se vzájemně zdravili, nálada byla více než srdečná. Také někteří členové našeho sborečku nasedli v brzkých ranních hodinách do svých železných ořů a brázdili silnice směrem k bývalému hlavnímu městu Moravy.

Zvládnout takový nápor návštěvníků, zvláště v této neklidné době, kdy není nouze o nejrůznější útoky a provokace, jistě není snadné. Nicméně organizátoři předčili naše očekávání. Všechno běželo jako na drátkách. Auta se řadila na parkovišti jedno za druhým, výrazné fronty u stánků se nekonaly, a tak se pavilon poklidně postupně zaplnil téměř do posledního místečka. „Naše holky“ z Ukrajiny už jen vstup do velkoprostorové haly o rozměrech 120 × 100 metrů s ocelovými střešními nosníky a minimem vnitřních podpor přivedl v úžas. Množství členů, kteří se na konferenční bohoslužbu sjeli, jejich ohromení a dojetí jen potvrdilo. A tak jsme se usadili hned u jedné ze dvou zmíněných podpor a bohoslužba může začít.

Celá konferenční bohoslužba měla motto „Pokoj vám„. Svědčila o tom také veliká bílá písmena na podiu. Součástí shromáždění ve většině sborů je příběh pro děti. Dnes pro ně bylo připraveno krásné vystoupení kapely Only His! plné vyprávění, nových poznatků a písniček, které můžete sledovat na HopeTV v pásmu „Ahoj, námořníci!“ . Poučili se a zazpívali si nejen malí. Boha je třeba chválit také písní, a to jsme činila za skvělého doprovodu nejrůznějších sborů ze všech tří sdružení.

Bohoslužba nebyla slavností jen sama o sobě, ale také proto, že je vykročením do nového konferenčního období. Důležitou součástí bohoslužby bylo poděkování bývalým členům vedení unie za jejich práci a představení nových členů v čele s Peterem Číkem, naším novým předsedou. Práce s lidmi není nikdy jednoduchá a především je zodpovědná, proto jsme se společně modlili o Boží moudrost a požehnání pro dny, které má vedení unie před sebou.

Kázáním z Božího slova nám posloužil bratr Mario Brito, předseda Interevropské divize Církve adventistů sedmého dne. Mělo název „Poznávat a šířit Boží pokoj“. Zazněla nejedna moudrá a povzbudivá myšlenka. 

Po polední přestávce, kdy jsme se po duchovním pokrmu občerstvili obědem, kávičkou a povídáním s přáteli, se nám představila jednotlivá Sdružení republiky naší  i Slovenské a zaznělo několik krásných zkušeností s Pánem proložených písněmi. Bohoslužba neskutečně rychle uběhla. Povzbuzeni a potěšeni jsme se pomalu rozjížděli do svých domovů. Děkujeme Pánu za požehnaný sobotní den. Věříme, že se všichni za 5 let opět sejdeme.