Když se tvá noha vyhne sobotě,
aby sis v můj svatý den nedělal, co chceš,
když budeš sobotu nazývat svým blahem,
Hospodinovým svatým a slavným dnem,
a budeš ji slavit tak, že upustíš od svých cest,
aby sis nedělal, co chceš,
a s řečmi přestaneš,
tehdy v Hospodinu rozkoš nalezneš
a já tě dovedu na výšiny země,
abys užíval dědictví svého otce Jákoba.
Tak promluvila ústa Hospodinova.

Izajáš 58:13-14

 

Po krásném žalmu a shrnutí úkolu minulého sobotního úkolu jsme se pustili s radostí do úkolu nového. Provedl nás jím Petr Chára. Název měl „Touha po Bohu na Sijónu“.

Sijón. Jméno, které původně označovalo návrší u hradeb Starého města v Jeruzalémě, avšak postupně se stalo symbolickým označením celé Chrámové hory, někdy i celého Jeruzaléma, ale především Hospodinova chrámu. Sijónské písně jsou pak radostné chvalozpěvy, které vyvyšují krásu Sijónu a svrchovanost Hospodina vládnoucího ze své svaté hory. Tyto žalmy často oslavují Hospodinův dům a vyjadřují svou lásku ke svatyni. Mnohé z těchto textů složili synové Kóracha, kteří jako chrámoví hudebníci a strážci vchodu do svatyně měli přímou zkušenost s požehnáním Hospodinova domu.

Sijón představoval přítomnost živého Boha uprostřed lidu, s nímž uzavřel smlouvu. Jako je Izrael vyvoleným Božím lidem, tak Sijón je vyvoleným Božím místem. Hospodin vládne na Sijónu a zde také založil svůj chrám. Sijón je tedy místem Božího požehnání a také útočištěm.

Požehnání ze Sijónu „přetéká“ a zaplavuje celou zemi, protože Hospodin a jeho milost přesahují hranice jakéhokoli svatého místa. Sijón je radostí celé země, což potvrzuje, že celá země skutečně patří Bohu.

Sobotní školku vedla Adéla Vráblová. Vybrala si téma zvířata v Bibli. Kromě čtení příběhů, ve kterých v Písmu vystupují naši 4nozí (většinou) přátelé si připravila skvělou aktivitu. K obrázkům prapodivných, méně známých zvířat bylo nutno přiřadit jejich jméno a zajímavost, která se k nim váže. Nebyl to právě lehký úkol, ale určitě poučný a zábavný.

Příspěvek před kázáním si pro nás připravila Květa Tyšerová. Připomněla okolnosti vzniku naší církve a jejího učení.

Kázáním nám posloužil bratr Bohumil Mroček. Co když máme nedobrý den? Nic se nám nedaří. Máme se z čeho radovat? Co nám k tomu říká Písmo? To si můžete poslechnout v audiozáznamu kázání na našem webu.