Jsme tu dobře? Nebo jsme se nějakým kouzlem ocitli v Jizerských horách? Tak by se mohli ptát ti, kdo dorazili na dnešní bohoslužbu. Ne, jste tady správně. Ten úspěšný běžkař se startovním číslem, medailí a hůlkami je náš bratr Miloš Mroček, který se zúčastnil Jizerské padesátky a všechny překvapil svým úžasným výkonem. Miloši – jsi borec!

 

Vedení sobotní školy se ujal Petr Chára a provedl nás krásným tématem „Duch svatý a duchovní dary“.

Duchovní dary dostáváme prostřednictvím Ducha svatého, abychom budovali Kristovo tělo a dosáhli plnosti v Kristu. Duchovních darů je velké množství, mají různé významy a věřící mají rozličná obdarování. Věřící nemají všechny dary. Bůh ve své svrchovanosti uděluje věřícím různé dary – podle své vůle. Dostáváme je proto, abychom mohli sloužit druhým a budovat Kristovo tělo – církev. Bůh nám je dává, abychom se mohli podílet na šíření evangelia. V kontexu duchovních darů se v Písmu často mluví o lásce. Duchovní dary jsou vlastně dary milosti – tedy dary lásky.

Duchovní dary  – charismata – rozděluje a uděluje sám Bůh. Nemůžeme si je zasloužit svým postavením, svojí důležitostí či reputací, vzděláním ani duchovním výkonem. Duchovní dary není možno ztotožnit s přirozenými schopnostmi, které člověk může rozvíjet pomocí vzdělávání a učení. Duch svatý dává věřícím mimořádné dary, aby mohli být požehnáním pro jiné křesťany, pro ty, kteří v Boha nevěří, ale také při budování církve. Člověk by měl v modlitbě pokorně odevzdat své schopnosti do služby Bohu. Duchovní dary nepotřebujeme druhým závidět. Taková závist by byla projevem nevděčnosti vůči Bohu a zpochybňováním jeho moudrosti při rozdělování darů.

Je smutné, když jsou Boží dary, které mají podporovat a budovat jednotu církve, zneužívány k tomu, aby byl vyvýšen nějaký jedinec. Pak získávají konkrétní lidé v církvi neoprávněný obdiv a postavení. To pak vede k nejednotě, tříštění a rozkolům. S udělováním duchovních darů nám Duch svatý svěřuje i konkrétní službu, která s darem souvisí.

Někteří křesťané jsou přesvědčeni, že duchovní dary, které jsou zmiňovány v Novém zákoně, jsou omezeny jen na období Ježíšova působení a život apoštolů. Tvrdí, že tyto mimořádné duchovní dary se v církvi nevyskytovaly po smrti prvních učedníků. Ano, nastane čas, kdy duchovní dary pominou. Ale stane se to až tehdy, když přijde dokonalost – už nebudeme pozorovat duchovní skutečnosti jakoby v zrcadle, již nebudou tajemstvím, ale Ježíše uvidíme tváří v tvář při jeho druhém příchodu. Protože  má církev poslání připravovat svět na druhý Kristův příchod, Bůh dá  věřícím prostředky, aby mohli tento úkol splnit. Dary Ducha svatého však nikdy nebudou důležitější než Bible – Boží slovo. A nikdy ji nebudou nahrazovat. Je potřeba prověřovat a zkoušet, zda je všechno v souladu s Písmem a zda oslavují Ježíše jako Pána. Bůh dává církvi dar rozlišování duchů, aby mohla setrvat v pravdě a jednotě a aby mohla chránit své členy před falešnými proroky a před svodem falešných znamení a zázraků. Abychom uměli správně zhodnotit to, co se okolo nás odehrává, potřebujeme zralost, poznání a věrnost Božímu slovu.

Sobotní školku dětí vedal Iva Burešová. Děti se zamýšlely nad těžkostmi, které provázely Izraelce při stavbě chrámu. Lekce je měla naučit, že  Bůh je s námi tehdy, když máme radost, ale i tehdy, když jsme znechucení. Těžkosti a překážky nemají být výmluvy, abychom přestali uctívat Boha. Uctíváme Boha i v těžkostech; chválíme ho za to, že na naše problémy má jistě připravené řešení.

Slovíčko před kázáním mluvilo o chlapci, který měl za úkol za každou hádku zatlouct hřebík do plotu. Když se naučil ovládat, za každý zvládnutý den bez hádky jeden hřebík z plotu vytáhl. Plot už ale nebyl jako dřív. Byl plný děr. Slovní rána je stejně bolestivá jako ta tělesná. „Kdykoli jednáš se svými přáteli, pamatuj na plot a hřebíky. Na nic už nečekej a ukaž svým přátelům, jakou pro tebe mají hodnotu. A hlavně jim odpusť všechny díry, které zanechali ve tvém plotě.“

Kázáním nám posloužil bratr Pavel Kostečka. Zamýšlel se nad částí Desatera – „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující.“ Přepis kázání najdete v archivu.