Pomalu a nenápadně se nám blíží konec dalšího roku. Opět si uvědomujeme, jak moc ten čas letí. A hlavně – jak moc je nám žehnáno naším Pánem a Stvořitelem. Nejen za to jsme mu přišli dnešní sobotu děkovat.

Sobotní školou nás provedl Pavel Kostečka. Otevřeli jsme opět List Římanům, tentokrát kapitolu 9. a zamýšleli se nad tématem s krásným názvem „Děti zaslíbení“. Apoštol Pavel se snaží poukázat na Boží právo určit, kdo bude patřit mezi ty, kteří budou „povoláni“. Bůh chtěl mít na zemi své „misionáře“, posly, kteří přinesou světlo evangelia do temnoty pohanství. Vyvolil proto izraelský národ a dal se mu poznat. Izraelci se měli stát příkladem, který by k Bohu přitahoval i ostatní národy. Měli okolnímu světu představovat Boží charakter. Názorná naučení obětní služby měla i ostatním národům poukazovat na Mesiáše, který je touží zachránit. Poselství o Bohu mělo překročit hranice Izraele a postupně naplnit tento svět. Bůh nabízí svou milost každému a chce, aby všichni lidé došli spásy. Pokud se zaslíbení věčného života v našem případě nestane realitou, bude to proto, že jsme se tak rozhodli my, ne Bůh. Ježíš zemřel za každého člověka. Pavel těžko snášel, že mnozí z jeho krajanů odmítli pozvání evangelia. Je zde však „zbytek“, který tvoří ti, jimž na tomto pozvání velmi záleží a přijali ho. Boží zaslíbení neselhala, selhal člověk. Pohané se setkali  s poselstvím evangelia a když pochopili jeho obrovskou hodnotu, s nadšením ho přijali. Bůh je prohlásil za spravedlivé, protože přijali Ježíše Krista jako zástupce za svůj hříšný život. Byl to čin víry. Problém Izraelců spočíval v tom, že někteří z nich odmítli přijmout Ježíše z Nazareta jako Bohem pozvaného Mesiáše. Nesplňoval totiž jejich představy a očekávání. Když přišel, otočili se k Němu zády.

V sobotní škole mládeže byl také probírán List Římanům s Ivou Burešovou. Ta měla pro nás také připraveno slovíčko před kázáním. Tentokrát nás upozornila na fenomén dnešní doby – mobilní telefon. Naše republika je na 12.místě na světě v počtu hodin strávených denně u mobilního telefonu, tabletu či počítače. Naši občané věnují denně této činnosti 7 hodin. Jak by vypadaly naše životy, kdybychom oněch 7 hodin denně prožili nad Písmem?

Sestra Jana Jančová nám zarecitovala krásnou báseň chválící našeho mocného Boha.

Kázáním nám dnes posloužil bratr Strouhal a zamýšlel se nad Večeří Páně, kterou nám následně vysluhoval. Přepis kázání opět najdete v archivu.