Dny ubíhají a naše modlitebna stále zeje prázdnotou. Příčinou jsou stále příliš omezující opatření vlády směřující k zamezení šíření koronaviru. Ten – jak se zdá – si žije svým vlastním životem, a tak jsme se museli dané situaci přizpůsobit. Scházíme se v sobotu online. Ještě před rokem by nám něco takového vůbec nepřišlo na mysl. Bohoslužba v internetovém prostředí? Bez osobního kontaktu, sdílení, podání ruky? Ano, jde to. Alespoň takto můžeme být spolu a s Pánem.

V sobotu ráno před půl desátou začínáme startovat naše počítače. Někdo je rychlejší, někdo pomalejší. Scházíme se na platformě videokonference vpsfree. Někteří mají notebooky s kamerou a mikrofonem, takže se mohou setkání zúčastnit aktivně, někteří mají zařízení letitější, a tak alespoň sledují. Sice je nemůžeme vidět, ale za každým černým okýnkem na monitoru našich počítačů je ukryt někdo, kdo naslouchá našim názorům při studiu sobotní školy, následně na sebe nechává působit  kázání a v duchu se s námi  modlí. Nejsme spolu fyzicky, ale duchovně určitě. Společně chválíme našeho Stvořitele, který i v této složité době rozprostírá nad námi svou dlaň a má vše ve svých rukou.

Společně probíráme pod vedením některého z učitelů úkoly sobotní školy. Tak trochu vzpomínáme na léta své povinné školní docházky, protože se musíme velmi intenzivně hlásit třepáním ruky před kamerou počítače, pokud chceme reagovat na položené otázky. Protože každý zvuk z našich domovů je při videohovoru rušivý, máme všichni vypnuté mikrofony a zapínáme je až při vyvolání. A protože okénka, ve kterých jsme zobrazeni, jsou malá, některým z nás občas díky nestabilnímu signálu internetu „zamrzá“ obraz a musíme se hlásit o to usilovněji. Bratr Jenda Petrovič pro nás připravuje ke každému úkolu shrnutí nejdůležitějších myšlenek. Přečíst si je můžete pod odkazem „Shrnutí sobotní školy“.

Po krátké přestávce následuje online kázání. Zatím se žádné větší technické obtíže nevyskytly a všichni kazatelé se bez problémů připojili, za což jsme velmi rádi. Potřebujeme v těchto dnech nejistoty více potěšujících a povzbuzujících slov než kdy jindy. Zvukový záznam nebo přepis kázání najdete také na stránkách našeho sboru.

Po kázání přichází neoficiální část online bohoslužby – sdílení. Povídáme si, co jsme zažili v uplynulém týdnu, co jsme slyšeli nebo viděli zajímavého, jakou jsme zažili zkušenost s Pánem, za koho je potřeba se modlit, komu je potřeba pomoci. Sestry si nezapomenou sdělit, co dobrého uvařily 🙂 a pak už se pomalu loučíme a vypínáme své počítače s přáním opětovného setkání příští sobotu – alespoň takto, virtuálně. Kéž nás všechny Pán chrání a posiluje.