Pomalu si zvykáme na novou číslici v letopočtu. K zahájení nového roku už neodmyslitelně patří novoroční besídka, a ta proběhne právě dnes. Jsme zvědaví, co pro nás její aktéři připravili. Ale všechno má svůj čas – nejprve bohoslužba.

Před sobotní školou jsme si zopakovali hlavní myšlenky minulého úkolu. Novým úkolem s názvem „Ježíš – zaslíbený syn“ nás provedla Anna Petrovičová. Spasitelův příchod byl předpověděn již v Edenu. Když Adam s Evou poprvé slyšeli toto zaslíbení, očekávali, že se rychle naplní. S radostí vítali prvorozeného syna a doufali, že právě on bude Vysvoboditelem. Zaslíbení se však nesplnilo.“ (DA 31; TV 19) Slib byl později potvrzen Abrahamovi. Bůh mu přísahal, že bude mít syna, jehož prostřednictvím budou požehnány všechny národy země (Gn 22,16–18; Ga 3,16). Totéž zaslíbil Bůh Davidovi. Řekl mu, že jeho potomek bude Božím Synem a stane se spravedlivým vládcem nad všemi králi země (2S 7,12–14; Ž 89,27–29). Co si však Adam s Evou, Abraham ani David pravděpodobně nikdy nepředstavovali, bylo, že jejich Synem a Vykupitelem bude sám Bůh.

Sobotní škola mládeže byla ve znamení zkoušky na odpolední besídku. Bylo třeba ještě dopilovat hudební čísla společně.

Kázáním z Božího slova nám dnes posloužil kazatel Hynek Dona. Také on se zamýšlel na postavou Ježíše Krista. Věříme správně? Jsme spolu se křtem také obráceni? Je náš vztah s Bohem opravdový? To jsou otázky, které jistě napadnou každého z nás.

Po dopolední části bohoslužby už jsme se těšili na vystoupení, do kterého se zapojili naši mladí, i mladí duchem, ač trochu dřívějšího data narození. Vyslechli jsme si přednes několika skladem v podání smyčcového kvarteta, básně, i příběhy pro zamyšlení. Také několik písniček za doprovodu kytary. Program byl skvělý, moc se nám líbil. Báječným zpestřením byla skica vytvářená naším „dvorním“ umělcem Jidrou Olešem právě během besídky. Také panely s fotografiemi z dob minulých, na kterých byl každý z nás o řadu let štíhlejší, měly velký úspěch. Na samotný závěr besídky jsme si rozdali novoroční veršíčky. A bylo vidět, že Pán vedl naši ruku. Téměř každý z nás si našel právě ten, který ho oslovil a který potřeboval. 

Skvělou tečkou bylo společné agapé, na kterém nás pohostily naše sestry. Po chutné žampionové polévce jsme ochutnali také řadu salátů, obložených chlebů, a samozřejmě i nějaké to sladké pokušení bylo. Moc děkujeme za krásné odpoledne všem, kdo přispěli ať už do programu, nebo na společný stůl.