Zítra nás čeká první jarní den a krásné slunečné ráno tuto informaci jakoby potvrzuje. Hřejivé paprsky nám všem udělaly radost. A to je v době, kdy se na nás valí ze všech stran informace o utrpení lidí postižených válkou na Ukrajině, velmi důležité. Dnešní sobota je pro nás milá a povzbudivá i tím, že budeme slavit Památku večeře Páně.

Po úvodní četbě Žalmu a první písni jsme si připomněli myšlenky minulého úkolu. Novým úkolem nás provedl František Tomanec. Hlavní myšlenkou  úkolu „Přijetí neotřesitelného království“ byl verš ze Žalmu 12, 28. – „Buďme vděčni za to, že dostáváme neotřesitelné království, a služme proto Bohu tak, jak se jemu líbí, s bázní a úctou.“  Bůh k nám promluvil prostřednictvím svého Syna a my mu máme věnovat mimořádnou pozornost. Ježíš je prostředníkem nové smlouvy a jeho krev dává spasení.  Přichází Boží soud. Boží nepřátelé budou zničeni, ale Boží lid bude ospravedlněn a obdrží království.

Děti a mládež se spolu s Ivou Chárovou poprvé začetly do publikace „Hospodinova je země se vším, co je na ní.“ Autorem je německý vedoucí mládeže Bert Seefeldt a představuje mladým velmi poutavě a moderně Biblický pohled na péči o naši planetu. První úkol měl název „Svět“ a opíral se o Gen 1. a 2. kapitolu.

V oznámeních před kázáním jsme se kromě důležitých termínů dozvěděli od kazatele Hynka Dony také nejnovější informace o našich bratřích a sestrách na Ukrajině, o humanitární pomoci a případném ubytování běženců. Následně nám bratr kazatel posloužil kázáním z Božího slova. Audiozáznam opět najdete na našich stránkách.

V pravidelných intervalech máme možnost společně slavit Památku večeře Páně. Připomínáme si oběť našeho Pána Ježíše Krista, kterou učinil pro mnohé, a kterou nás očistil od hříchu. Svou velikou láskou nám umožnil přijmout Jeho nabídku věčného života, na kterou bychom sami nikdy nedosáhli. Po vzoru Ježíše jsme si obmyli vzájemně nohy, usmířili se spolu i s Pánem a poté jsme přijali chléb a víno na připomenutí poslední večeře, kterou prožil náš Pán spolu se svými učedníky. Vzal chléb, požehnal ho, rozlámal a dával ho přítomným se slovy: „Vezměte a podávejte mezi sebou: toto je mé tělo, které obětuji za vás.“ Potom vzal kalich vína, požehnal ho a podal ho apoštolům se slovy: „Vezměte a pijte z toho všichni: toto je má krev, která bude prolita, aby všem byly odpuštěny hříchy.“ A pak přikázal: „To čiňte na mou památku.“

Dopolední bohoslužbou jsme se dnes ale nerozešli. Pouze jsme se přesunuli do sborové místnosti, kde jsme prožili společné agapé a oslavili dvoje narozeniny – kulatiny Květy a polokulatiny Miloše. Užili jsme si naprosto skvělé jídlo, završené kafíčkem a zákusky. Bylo krásné vidět povídající si skupinky,  které měly radost ze setkání. I když se i v našem sboru čas od času objeví nějaký komunikační mráček (jsme jen hříšní lidé), je nejdůležitější, že se máme rádi a jsme ochotní si své rozdílné názory vysvětlit a domluvit se. A tak to po nás Pán chce.

Užili jsme si nádhernou sobotu. Našemu Pánu patří obrovský dík za požehnané chvíle, za radost a pokoj v našich srdcích, a také za mír a svobodu v naší krásné zemi.