Dnešní vstup do modlitebny byl pro mnohé překvapením. Na chodníku i zahradě byly patrné známky povodně, která se prohnala ValMezem přede dvěma dny a o které v jiných částech okresu neměli ani potuchy. Úhrnné srážky činily 50l/m2 , což byl celorepublikový rekord. Pro náš sbor to znamenalo zatopenou garáž a sklepy. V jednom okamžiku připomínala budova modlitebny loď– silnice, chodníky i zahrada byly jeden velký rybník.

Sobotní pobožnost zahájil vedoucí SŠ Miloš Mroček zopakováním myšlenek minulého úkolu. Novým úkolem nás provedl „matador“ sobotní školy – Petr Chára. A ač prohlásil, že „za prvé neví, co to je, a za druhé ho to uráží“, zhostil se svého úkolu opravdu dobře. Spolu s ním jsme se zamýšleli nad další významnou postavou Starozákonních dějin – Josefem.

Kniha Genesis se věnuje Josefovi více než kterémukoli jinému patriarchovi. Přestože je Josef pouze jedním z Jákobových synů, v knize Genesis je představen jako velký patriarcha, podobně jako Abraham, Izák a Jákob. Josefův život vyzdvihuje dvě důležité teologické pravdy: (1) plní své sliby, (2) Bůh může změnit zlo v dobro. Tento týden jsme se zaměřili na rané období Josefova života. Byl Jákobovým oblíbeným synem, kterému ironicky přezdívali „mistr snů“. Naznačuje to, že Josef byl „odborníkem“ na sny a jejich výklad. Takové označení se k němu hodí, protože Josef sny nejen má, rozumí jim a prorocky je vykládá, ale tyto sny se naplňují v jeho životě. Jaký byl život tehdy 17letého mladíka, který nebyl u svých bratrů právě oblíben a jehož život se zdánlivě vyvíjel, díky prodání do Egypta, nedobře, jsme se společně zamýšleli.

Před kázáním jsme měli možnost prožít překvapení – Iva a Petr Chárovi přivezli na kázání sestru Boženku Roseckou, která už 9 let žije v Domově pro seniory a do sboru se nedostane. A protože v uplynulém týdnu měla krásné 82.narozeniny, předali jsme jí spolu s přáním kytičku a bonboniéru. Kázáním nám posloužil bratr Martin Drabina, a nutno podotknout, že má nejen požehnání od Pána, ale také nesporný herecký talent. Své krásné myšlenky doprovázel bohatou gestikulací. Audio záznam kázání najdete na stránkách.

Kázáním ale dnešní bohoslužba nekončila. Sestry Světlana a Olena z Ukrajiny pro nás připravily agapé s typickými ukrajinskými pokrmy borščem, golubci a tvarohovými pirohy. Nutno podotknout, že jsme si velmi pochutnali. Skvělý oběd jsme zakončili sladkými zákusky od našich sester. Toto pohoštění také korespondovalo se sobotou Služby žen, kterou jsme si dnes  připomněli. Ženy tvoří významnou část církve a mají v ní nezastupitelnou roli. Mnohdy se ocitají v těžkých situacích, kdy se musí rychle rozhodovat, ačkoliv vědí, že někdy není žádné správné rozhodnutí. Zamyslete se spolu s námi nad úlohou žen nad kázáním „Věrné hrdinky“, které vytvořila ADEOLA SESSOU, vedoucí oddělení žen Divize západní-střední Afriky. Najdete ho na našich stránkách.

Dnešní sobota byla velmi příjemná a srdečná. Už se těšíme na příští týden, kdy vyrazíme společně na sborový výlet.