Dnešní shromáždění by se dalo bez nadsázky nazvat mezinárodní. A nemluvíme tady o seskupení Češi, Moraváci a Slezané. V našem sborečku se sešli zástupci nejen české majority, ale také sourozenci z Ukrajiny, dalekých Spojených států a Mexika. Takže Hi ! , Hola ! nebo Privit ! a jde se na sobotní školu.

Tématem dnes bylo „Jednomu z těchto mých nepatrných…“ a úkolem nás provedl vedoucí sboru Pavel Pimek. Bible často mluví o sirotcích, vdovách, cizincích a přistěhovalcích. Všichni tito lidé patří do skupiny těch, o nichž Ježíš mluvil jako o „nepatrných bratřích“. Kdo patří do této skupiny dnes? Určitě miliony uprchlíků, kteří se ocitli v nouzi vinou okolností, za které nemohou. Děti, které přišly o otce nebo matku kvůli válce, nehodě nebo nemoci. Do této skupiny by mohli patřit i ti, jejichž rodiče jsou ve vězení nebo jsou závislí na drogách a nemohou nebo se nechtějí o ně starat. Vdovy nebo vdovci přišli o své partnery z podobných důvodů, jako děti přicházejí o své rodiče. Mnozí z nich jsou hlavou neúplné rodiny a potřebují pomoc, jejíž část na sebe může převzít i církev. Chceme-li následovat Ježíšův příklad a být věrni jeho příkazům, pak pomoc potřebným není věc volby, ale naše povinnost.

Tento týden jsme prožívali Národní týden manželství. Sešli jsme se 2x v domácnostech našich bratrů a sester, abychom si prošli přednášky naší církve vytvořené k tomuto tématu, a společně se modlili nejen za naše manželství. Nejdůležitější momenty přednášek nám připomněla Květa Tyšerová.

Kázáním z Božího slova nám posloužil Bohumil Mroček. Nad textem Gen 27, 1.-45. se zamýšlel nad otázkou správné volby. Ve svém životě děláme řadu rozhodnutí. Ale jsou správná? Neseme si následky? Mrzí nás naše volba? Každý z aktérů zmíněného příběhu udělal v jistou chvíli nesprávné rozhodnutí – Abraham, Izák, Ezau i Rebeka. Hospodin věděl, co se chystá, znal povahu jednotlivců. Izák měl zřejmě lepší vztah k Ezauovi, chtěl mu udělit požehnání. Do příběhu se vkládá Rebeka, která upřednostňovala Izáka. Zosnovala podvod, na který Izák přistoupil. Plán vyšel, Abraham nevědomky požehnal mladšímu synovi. Vyděsil se, když zjistil pravdu, ale zpět požehnání vzít nemohl. Ezau už v mládí vyměnil své prvorozenství  za jídlo, později se proti vůli rodičů oženil s chetejskými ženami. Teď se rozzlobil na svého bratra a vyhrožoval jeho zabitím.  Rebeka byla chvílemi blízko Bohu, chvílemi velmi daleko. Svým špatným rozhodnutím rozbila rodinu – Izák musel uprchnout a Ezau také od rodiny odešel. Jistě svého rozhodnutí litovala.

Hospodin naše špatná rozhodnutí neschvaluje, ale ani nám nebrání je učinit. Neseme si za ně následky. Špatná rozhodnutí nás mohou pronásledovat celý život. Bůh nám však vždy odpustí, pokud o to požádáme.  Musíme se naučit přijímat kvalitní rozhodnutí.

Audio záznam kázání si můžete poslechnout na odkazu KÁZÁNÍ.

Ukrajinská pohostinnost je známá. A tak jsme se dnes po dopolední bohoslužbě opět sešli na drobné pohoštění, které nám připravila Světlanka u příležitosti svých narozenin. O tom, že nám moc chutnalo, není vůbec pochyb. Děkujeme ©.

Z řad našich sourozenců zazněl povzdech, že se u nás málo zpívá, recituje a tak podobně. V dřívějších dobách věci naprosto běžné. A tak jsme se rozhodli, že to napravíme, aby naše bohoslužby byly veselejší. Na každou sobotu si připraví někdo z nás libovolný příspěvek – slovíčko, písničku, pěkný článek, krásnou modlitbu, zkušenost – a naše setkání obohatí. Kdo to bude příští sobotu? Nechte se překvapit.