Dobří holubi se vracejí, dalo by se říct při pohledu na manžele Randýskovi, kteří nás po delší době navštívili a udělali nám tak velikou radost. Stejně jako naši přátelé Sofie a Jiří z Církve apoštolské. Sobota začala opravdu mile a radostně. A radostně také pokračovala.

Po shrnutí minulého úkolu se toho dnešního ujal bratr Petr Chára s humorem sobě vlastním. Zamýšleli jsme se nad „Plánováním úspěchu“. Většina lidí chce žít úspěšný a šťastný život. Žijeme však ve světě poznamenaném poznamenaném hříchem, kde na nás mohou z ničeho nic dopadnout tragédie a neštěstí. Otázkou pak zůstává, o jaký „úspěch“ a o jaké štěstí se máme snažit? Co vlastně považujeme za skutečný „úspěch“?

Úspěch je pozitivní výsledek snahy o dosažení cíle. Opakem je neúspěch. Je relativní v čase i v osobě hodnotitele. Subjektivní dojem není rozhodující. Každý člověk si v životě vymezí mnoho dílčích cílů, které dosáhne, nebo taky nedosáhne. Mezi velmi důležité cíle patří:

  • Volba zaměstnání
  • Volba životního partnera
  • Zabezpečení rodiny a výchova dětí

Budování integrity znamená, že souběžně usilujeme o dosažení materiálních i duchovních cílů. 

Když na to nestačíme sami, nebojme se přijmout pomoc od dobrého rádce. Buďme Bohu finančně věrní.

V duchovním životě usilujme o dosažení spravedlnosti. Hodnocení toho, zda jsme život prožili úspěšně, si vyslechneme z Božích úst.  

V dřívějších dobách bylo zvykem osvěžit bohoslužbu písní, básní, zkušeností s Pánem. Postupně se, zřejmě z důvodu úbytku členů, či naší pohodlnosti, tyto aktivity vytratily, A proto jsme se rozhodli se polepšit. Příkladem nám dnes bylo trio Franta – Adélka – Iva, kteří společně zazpívali úplně první autorskou píseň talentovaného bratra Franty „Když tak patříš za večera“. Je tou písní, která se postupem času stane obecně známou a oblíbenou. Žije svým vlastním životem, a i když je autor postupně pozapomenut, všichni ji zpívají, milují, opisují. Což se potvrdilo prakticky – poslední refrén si s radostí zazpívali všichni v modlitebně.

Dalším radostným prvkem v tuto sobotu bylo kázání z Božího slova našeho kazatele Hynka Dony. Tématem byl Duch svatý a opírali jsme se o verše v kapitolách 1Petr 4, 1Kor 12 a Řím12, kde se mluví celkem o 19 darech Ducha svatého. Každý z nás má nějak dar, darů je řada a žádný není nadřazen jinému. Proč je dostáváme? Jsou všechny od Ducha svatého? Jak se takový dar pozná? Darem máme sloužit, budovat církev a oslavovat Boha.

Dary od Ducha svatého dostáváme proto, aby se církev Kristova budovala a všichni křesťané dosáhli jednoty. Dary by měly nést ovoce, tak jak o tom hovoří Gal 5, 22. Tak jako se ovoce nestará o to, aby bylo dobrým, a nijak to neovlivní, nemohu ani já ovlivnit, jaký budu. Pokud budeme závislí na Bohu, který na nás působí a formuje nás, budeme nést správné ovoce. Zvukový záznam kázání si můžete poslechnout na našich stránkách.