Modlitebna se dnešním dnem vrátila do normálu – podlaha v jídelně je hotová, všechno uklizeno, tak jak má být. Můžeme se tedy těšit na její dnešní premiérové odzkoušení – společný oběd u příležitosti životního jubilea Jendy Petroviče.

Shromáždění jsme zahájili zopakováním základních myšlenek minulého úkolu, a hned jsme se vrhli na úkol nový, který byl  pokračováním předešlého. Boží pečeť a znamení šelmy je téma, o kterém se v dřívějších letech hovořilo velmi často, nyní však moc ne. Možná se nám v této blahobytné době, kdy nás nestíhá ani komunistický režim, ani chudoba či živelné katastrofy, nechce do studia událostí posledního věku, které se nejeví zrovna radostnými. Zvykli jsme si na pohodlný, svobodný a bezstarostný život. Nelíbí se nám přemýšlet o tom, že to tak dlouho nebude. Ale ať nás v době konce potká cokoliv, Pán je s námi a vše má pod kontrolou. Ten Pán, který zvítězil nad zlem a smrtí. Nemáme se proto ničeho obávat.

Naším průvodcem studiem byl Miloš Mroček. Množství názorů a myšlenek bylo tak bohaté, že zastával spíše funkci moderátora diskuzi usměrňujícího.

Historie se opakuje. Proroctví o „znamení šelmy“ hovoří o posledním článku v bezbožném řetězu náboženského pronásledování, který se táhne od věků. Tak jako při mnoha událostech v minulosti, i tento tlak v závěru dějin bude chtít každého donutit, aby se přizpůsobil určitému učení a vyžadovanému způsobu uctívání. Jako vždy, i v závěru dějin bude mít Bůh lidi, kteří se tomuto tlaku nepodvolí. Apoštol Pavel varuje křesťanské společenství před „odpadnutím“ od pravdy Božího slova. Za tímto odpadnutím stojí satan. Tento „bezbožník“  jedná prostřednictvím lidských institucí a skrze ně se snaží dosáhnout svých cílů. Je mimořádně důležité pamatovat si, že biblické proroctví popisuje systém náboženství, které se zpronevěřilo Božímu slovu a evangelium nahradilo lidskými tradicemi, které ho vzdálily od biblické pravdy. Bůh dává tato proroctví svým služebníkům z lásky a ve snaze připravit všechny na Kristův příchod. V době velké krize, kdy je celý svět vyděšený, zraněný a prožívá různé těžkosti, budou lidé zoufale toužit po někom, kdo by jim poskytl stabilitu a ochranu. Takto se často dostávali k moci tyrani v minulosti a není důvod si myslet, že by se to už nemohlo opakovat. Podle proroctví se něco podobného děje i v době závěrečných událostí. Zjevení předpovídá, že v budoucnosti, v době mezinárodní krize, bude náš svět čelit nějakému druhu radikální politické, sociální, náboženské a morální transformace, v rámci které se bude zachovávání neděle prosazovat a nakonec se stane „znakem šelmy“. Nevíme, jak se to uskuteční. Písmo nám dává jen velmi obecný nástin. Víme však dost na to, abychom pochopili, že velký spor vyvrcholí otázkou, koho uctívat – šelmu, nebo Stvořitele – a že sedmý den bude hrát ústřední roli.

Příspěvek před kázáním měla dnes Svaťka Balážová, která nám přečetla kapitolu z knihy Jiřího Suchého – „Klaun si povídá s Bohem“. Humorným způsobem zde autor vysvětluje, jaké je jeho cítění slova „Pán“ a jak ho vnímá v kontextu s naším Pánem – Bohem.

Kázáním z Božího slova nám dnes posloužil bratr Pavel Pimek. A protože nás příští sobotu čeká památka Večeře Páně, bylo kázání zaměřeno na význam jednotlivých částí tohoto obřadu. Audio záznam najdete na našem webu.

Kázáním ale dnešní sobota nekončila. Manželé Petrovičovi  oslavili narozeniny, Jenda dokonce kulaté. Proto jsme byli pozváni na skvělý společný oběd. U zákusků a kafíčka jsme si vydrželi povídat až do pozdního odpoledne a bylo nám spolu moc dobře.