Mládí vpřed ! Tak by se dala charakterizovat dnešní sobota. Úvodního slova se totiž chopila mladičká Jindřiška Mročková, a šlo jí to velmi dobře. Zahájila nám sobotní bohoslužbu čtením z Žalmů, písní a opakováním minulého úkolu. Asi bychom se měli zamyslet, jestli by nebylo dobré přenést na naše mládežníky mnohem více odpovědnosti a služeb. Určitě by to prospělo jim, ale i našim shromážděním. Mladým to za kazatelnou prostě sluší.

Sobotní úkol měl název „Kristus – Pán všech“ a naším učitelem byl dnes tatínek zmíněné „uvaděčky“ Bohumil Mroček. Navázali jsme na Pavlovu výzvu z 5. kapitoly listu Efezským, aby se Kristovi následovníci, inspirováni příkladem Ježíše, v lásce podřizovali jeden druhému. Nejprve tuto myšlenku aplikoval (oboustranně) na vztah mezi manžely, nyní také na vztah dětí a rodičů, a dokonce i otroků a pánů.

Kristus je Pánem rodičů i dětí, pánů i otroků. Příkaz ctít své rodiče je tak starý jako lidstvo samo. Otcové a matky mají ve své rodině představovat Boží povahu. V dnešní době nemá nikdo z nás pochopení pro otrokářské zřízení, které bylo až na výjimky ve všech zemích dávno zrušeno. Přesto se i dnes setkáváme s novodobým otroctvím, kdy si lidé násilím podmaňují jiné lidi. A jak to je se mnou? Nechovám se někdy já sám jako otrokář? Nebo jsem otrokem? Je pro mě ponižující, když se svobodně rozhodnu stát se otrokem Ježíše Krista? 

Příspěvek před kázáním si pro nás připravila sestra Iva Chárová. Přečetla nám jednu kapitolu z knížky fejetonů Aleše Palána „Rady Pánu Bohu, jak vylepšit svět“. S laskavým humorem zde autor rozebírá některé situace, kdy se chováme přesně dle názvu knihy – modlíme se a prosíme o pomoc, ústy nám prochází slova „děj se Tvá vůle“, ale hned vzápětí nabízíme, ba přímo vnucujeme Pánu to „nejlepší“ řešení.

Kázáním z Božího slova nám dnes posloužil bratr Pavel Pimek. Ve svém minulém zamyšlení v červnu tohoto roku se zabýval otázkou obřadu památky Večeře Páně, konkrétně přijímání chleba a vína jako symbolu Kristova těla a krve. Své neoddělitelné místo zde má ovšem také umývání nohou, a to bylo tématem dnešního kázání. Už s ohledem na to, že příští sobotu budeme tento obřad prožívat. Vzpomeňme si tedy na myšlenky, které jsme dnes slyšeli. Audio záznam najdete na stránkách sboru.