Ve čtvrtek 11.ledna 2024 se nám naskytla úžasná možnost navštívit alespoň virtuálně biblická místa v Řecku, která jsou známá v souvislosti s pobytem apoštola Pavla. Naším průvodcem byl bratr Jan Dymáček, který je vášnivým cestovatelem. V Řecku byl jen za loňský rok 2x. Důvodem jsou zájezdy, na kterých dělá průvodce. Podle ohlasů účastníků a neskutečně rychlému vyprodání míst je zřejmé, že jsou opravdu kvalitní.

A která místa jsme mohli shlédnout? Bylo jich opravdu hodně.

– Přístav a město Kavalu (biblický Neapol), kde Pavel vstoupil na evropskou půdu.

– Město Filipis (archeologická lokalita) s místem křtu první křesťanky v Evropě a místem Pavlova věznění. (Bible  list Filipským)

– Amfipolis (archeologická lokalita), místo, kudy Pavel procházel při své misijní cestě Řeckem

– Město Tesalonika (Soluň) s archeologickou lokalitou, kam Pavel přinesl křesťanství a odkud bylo přineseno i k nám. (Bible, list do Tesaloniky)

– Městečko Bereu, kde žili pilní Berienští. Místo, kde stávala synagoga a kde Pavel pravděpodobně kázal. Památník věnovaný ap. Pavlovi

– Atény se starým městem, Akropolí i Areopágem.

– Korint (archeologická lokalita), kde Pavel strávil 1,5 roku. (Bible, listy do Korintu)

– Cenchreu (archeologická lokalita), přístav, odkud se Pavel vracel do Asie

Viděli jsme také místa, která sice s cestou apoštola Pavla nesouvisí, ale pokud navštívíme Řecko, byla by velká škoda je vynechat:

– Městečko Verginu s hrobkou Filipa I., otce Alexandra Velikého

– Úžasné stavby klášterů na skalních jehlách v Meteorech

– Místo bitvy u Thermopyl

– Korintskou šíji spojující Egejské a Jónské moře

– Akrokorint s úžasným výhledem. Místo, kde stál chrám, ve kterém se (v době ap. Pavla) provozovala kultická prostituce

– Pohoří Olympu

Možná bychom si mohli myslet, že apoštol Pavel, postava žijící před 2tis. lety už nikoho nezajímá. V Řecku je tomu naopak. Každý rok potká bratr Dymáček na svých cestách nový památník či stavbu připomínající tohoto velikána křesťanských dějin.

Vyprávění bylo velmi krásné a poučné. Budeme se těšit na další besedu, protože Jan Dymáček navštěvuje i jiná biblická místa. Takže se můžeme těšit na podzim na povídání o Valdenských, Kostnici apod.