I když už máme polovinu ledna za sebou, prožili jsme novoroční besídku až dnes. I když malinko po termínu, moc jsme si ji užili.

Sobotní školou nás provedl František Tomanec. U něho je vždy „záruka“, že bude úkol probírat po svém, prakticky, a najde mnoho nových myšlenek a podnětů. Úkol měl název „Hospodin kraluje“ a zde jsou hlavní myšlenky:

Bůh je svrchovaným Králem nad celým světem. Jeho vláda je založena na právu a spravedlnosti. Vše však činí ve svém čase, ne podle našich představ a přání. V Hospodinově svrchovanosti hraje klíčovou roli stvoření. Svojí podstatou převyšuje všechna pohanská božstva, která jsou jen dílem „lidských rukou“. Žalmy ukazují, že celé lidstvo uznává svrchovanou Boží vládu. I když ji neustále vzdorují a odmítají bezbožní. Hospodin je Zákonodárcem a Soudcem. Součástí Hospodinova soudu je zkoumání srdcí lidí. Prostřednictvím soudu Bůh obhajuje spravedlivé a rozhoduje o osudu bezbožných. Odpouští lidem hříchy, učí je, žehná jim a posiluje je. Boží lid je povolán vydávat svědectví o Bohu všem národům. Boží zákony odrážejí stálost, trvalost a neměnnost Hospodinovy vlády. Nedostatek spravedlnosti žalmy poeticky popisují jako otřesy samotných základů země. Boží zákon učí, jak spravedlivě žít, aby člověk obstál. 

Kázáním z Božího slova nám posloužil Hynek Dona. Zvukový záznam opět najdete pod odkazem Kázání.

Po dopolední části bohoslužby jsme se malinko občerstvili sladkým pokušením z dílny našich milých sester, a poté jsme se opět shromáždili k prožití (post)novoroční besídky. Bratr Dona se krátce zamyslel nad uplynulým rokem, a poté už jsme byli připraveni shlédnout video sestry Ivy Chárové představující fotky z akcí roku 2023. Ale protože dnešní sobota byla krásně slunečná, a naše modlitebna je báječně prosklená, moc jsme toho neviděli, a video zůstalo zatím tak trochu „tajné“. Ale to se napraví hned příští týden 😀 . Absence mládeže v našem sboru není vůbec problémem. Vyřešili jsme ji lehce – příspěvky si připravili duchem mladí zástupci jednotlivých rodin. Franta nám zazpíval dva své chóry, Květa nás seznámila s osobností svého dědečka a přečetla jeho krásnou báseň, společně jsme si zazpívali s našimi sestrami Ukrajinkami, Péťa nám představil svůj jubox a Zdenka spolu s mládežníky zahrála několik skladem na cello. Zlatým hřebem byla scénka manželů Mročkových. Během celého programu jsme mohli sledovat práci našeho umělce Jindry Oleše, který speciálně pro nás vytvářel kresbu sborové budovy, kterou můžeme použít jako své logo na pozvánky. Modlitbou bratra Dony za požehnání do nového roku a rozdáváním veršíků jsme besídku ukončili. Prožili jsme chvíle dojemné i veselé. Prožitý den byl opět krásným korálkem v náhrdelníku našich radostných sobot.