Jak bylo dohodnuto minulý týden, naše společenství se bude při probírání úkolu sobotní školy dělit na dvě třídy. Jedna klasická a druhá pro mládež, děti a přátele, kterým se tradiční úkoly někdy zdají být složité. Tuto třídu si dnes vzala na starosti Soňa Mročková a tématem byla Bible jako Kniha knih. Všichni účastníci „školky“ dostali krásné sešitky, do kterých si mohou dělat poznámky nebo kreslit, pokud je k tomu probírané učivo inspiruje. Učiteli „školky“ bude k ruce tzv. pomocný učitel, kterým může být skutečně kdokoliv, třeba Stázinka. Jeho úkolem bude připravit si nějakou aktivitu související s probíraným učivem, která hodinu osvěží. Věříme, že se všem budou úkoly líbit a zapojí se co nejvíce členů – učitelů.

Tradiční sobotní úkol s názvem „Jak zpívat píseň Hospodinovu v cizí zemi?“ s námi probral Petr Chára….

Stvoření, kterému vládne svrchovaný Hospodin a platí v něm jeho spravedlivé zákony, je neustále ohrožováno zlem. Tím, že svět je kvůli následkům hříchu stále zkaženější, stává se země pro Boží lid stále více „cizí zemí“. Tato realita vytváří pro žalmisty problém: Jak žít život víry v cizí, nepřátelské zemi? Bůh je věčným a nikdy neselhávajícím útočištěm a pomocí v dobách problémů. Z tohoto důvodu jsou žalmisté občas zmateni (a kdo ne?) zdánlivou nepřítomností Boha. Vždyť jak si vysvětlit obrovský rozmach zla, a současně věřit v Hospodina, který je svrchovaným Vládcem? Náš hřích a úpadek mohou způsobit nejen naše zahanbení, ale co je horší, do špatného světla postaví hlavně Boha, jehož jméno vyznáváme. Naše nesprávné činy mohou mít škodlivé duchovní účinky i na naše svědectví a naše poslání. Příliš mnoho lidí se odvrátilo od víry kvůli hříšným skutkům těch, kdo vyznávají Kristovo jméno! Boží mlčení žalmisty k tomu, aby zkoumali sami sebe a v pokání a pokorných modlitbách hledali Boha. Vědí, že Bůh nezůstane tiše navždy. Žalmy ukazují, že komunikace s Bohem musí pokračovat bez ohledu na životní okolnosti.

Příspěvkem před kázáním bylo videu ukazující chování nás, lidí, při řešení problému. Modlíme se o Boží pomoc, ale vlastně máme svůj vlastní názor na to, jak by pomoc měla vypadat. Boha často neslyšíme, věci řešíme svými silami a ochuzujeme se tak o ty nejskvělejší zkušenosti.

Kázáním z Božího slova nám posloužil Marek Wagner ze sboru Kateřinice a bylo to kázání nezvyklé. Zamýšlel se nad tím, jak bychom byli vyučování v případě, že bychom patřili na „tu druhou stranu“, ne Boží. K čemu by nás vybízel učitel – padlý anděl, aby zajistil co největší rozpad sboru, vzájemných vztahů mezi sebou i mezi námi a Bohem? Je dobré si uvědomit, že jednání, které mnohdy vypadá jako správné a nevinné, může způsobit nejeden rozkol. Je známou pravdou, že i na židli v modlitebně může sedět satan. Zkoumejme své úmysly a myšlenky a pamatujme, že láska je ten nejdůležitější cit.