Žluté tulipány na kazatelně a relativně vysoké teploty nám dávají pocítit blízkost jara, i když podle kalendáře si budeme muset ještě počkat. List Římanů nás vyzývá: „Z naděje se radujte…“ A tak spolu s nadějí na příchod našeho Pána se můžeme těšit také na naději v příchod příjemných prosluněných dnů, kdy znovu ožije ze zimního spánku příroda, ta nejkrásnější Boží katedrála.

Sobotní školu jsme zahájili zhlédnutím videa z dílny bibleproject.com , které nám vysvětlilo úžasné uspořádání a význam jednotlivých knih žalmů. Potom jsme se rozdělili do tříd a studovali úkoly. Třída dospěláků se zamýšlela nad tématem „Hospodin povstane“.

Naše doba není jediná, v níž se rozmáhá zlo, nespravedlnost a útlak. Bylo tomu tak i v době, kdy žili a tvořili žalmisté. A tak jedním z výrazných témat, která nacházíme v žalmech, je vyjádření Božích výhrad proti násilí a útlaku ve světě. Vztahuje se to na minulost i přítomnost. Ano, Hospodin je trpělivý a většinou neprojevuje svůj hněv okamžitě. Ve své velké shovívavosti nechce, aby někdo zahynul, ale aby lidé činili pokání a změnili způsob svého života. A přestože se „čas“ Božího zásahu většinou neshoduje s lidskými očekáváními, brzy přijde den jeho soudu. Než ten den nastane, potřebujeme důvěřovat Bohu a jeho zaslíbením. Jen Stvořitel, jehož vláda je založena na spravedlnosti a právu, může svým svrchovaným soudem poskytnout světu stabilitu a prosperitu. Boží soud přinese osvobození utlačovaných a potrestání bezbožných. Takové zaslíbení jsme obdrželi a jednoho dne se uskuteční. Bude to však v době, kterou určí Bůh, ne v době, kterou bychom si přáli my.

Třída mládeže a přátel pokračovala ve studiu Janova evangelia a zamýšlela se nad původem boje dobra se zlem. Do výuky jakožto pomocný učitel se zapojila i nejmladší členka sboru. A tak to má být.

Příspěvek před kázáním, tzv. slovíčko, měla dnes Zdeňka Pimková. Přečetla nám krásný příspěvek z posledního čísla časopisu Život a víra. Autorka se v něm zamýšlí nad svým tělem, které podle Písma je chámem Božím. Lež s postupem času je tento chrám oprýskaný, s vytlučenými okny, bez lustrů, s rozbitými lavicemi. Ale pokud v podvečer přijde skupinka mladých, kteří zapálí svíčky, začnou hrát a zpívat na oslavu Boha, stanou se světlem zalitá okna, byť oprýskaného chrámu připomínajícího kostel v pohraničí, velmi lákavá. Stejně jako naše ochablá těla, která vyhlíží Ježíše a radují se z naděje na Jeho návrat, pro Pána nebes.

Kázáním nám dnes posloužil kazatel sboru Hynek Dona. Nabízíme vám audio záznam pod odkazem KÁZÁNÍ.

Děkujeme za všechny přátele a hosty, kteří dnes navštívili naši bohoslužbu a potěšili nás svou milou přítomností.