Právě prožíváme Národní týden manželství, ve kterém studujeme sedm pastoračně psychologických přednášek, jejichž autorem je teolog a manželský poradce Mgr. Radomír Jonczy, koordinátor služby rodinám Česko-Slovenské unie CASD. Mají název Biblické kořeny a křídla lásky. Ve středu odpoledne jsme se sešli na modlitební chvilce, kdy jsme také vyslechli zamyšlení našeho kazatele Hynka Dony na téma Manželství, a následně jsme společně sledovali na Hope TV živé vysílání kontaktního pořadu, ve kterém si Radomír Jonczy povídal o manželství a jeho významu se svým hostem, křesťanským psychoterapeutem Prokopem Remešem. Téma diskuze znělo Hagioterapie v manželských vztazích. Prožili jsme požehnané odpoledne.

Sobotní den ještě pokračoval v duchu NTM. Sobotní školou nás provedl bratr Bohumil Mroček. Název zněl velmi pozitivně – „Velké je tvé milosrdenství“.

Žalmisté si uvědomují, že z duchovního pohledu jsou chudí a nemají Bohu co nabídnout. Nemají nic, díky čemu by obstáli před svatým Božím trůnem. Chápou, že všichni potřebujeme Boží milost, potřebujeme evangelium. Lidé jsou zcela závislí na Božím milosrdenství. Naštěstí je jeho milosrdenství věčné. Důkazem je Boží stvoření i celé dějiny Božího lidu. Před věčným Bohem je lidský život pomíjitelný jako tráva, ale Bůh se nad námi slitovává, obnovuje naši sílu a zaslibuje nám život věčný. Boží lid se raduje z toho, že Hospodin je věrný a svou smlouvu dodrží. Volání lidí, bez ohledu na to, jak je naléhavé, je často naplněno nadějí, protože směřuje k soucitnému nebeskému Otci. Každodenní zkušenosti s Boží milostí a láskou posilují naše odhodlání uctívat a sloužit jedině Bohu – a nikomu a ničemu jinému.

Třída sobotní školy mládeže, přátel a začátečníků si pod vedením Soni Mročkové připomínala Boží stvořitelské dílo, které proběhlo v 6 dnech. Naše „školka“ se nám rozrůstá, a my z toho máme velkou radost.

Kázáním z Božího slova nám posloužil bratr Jiří Kloda ze sboru Vsetín. Zamýšlel se nad 5.kapitolou knihy Daniel hovořící o hostině, která měla být věhlasná, velkolepá, měla něco znamenat v životě krále Balsazara. Možná šlo o královskou inauguraci. Pro něho skončila neslavně – ještě té noci byl král Balsazar zabit. Zamyšlení si můžete poslechnout na našem webu.

Bohoslužbou ale dnešní sobota nekončila. Společně jsme se přesunuli na odpoledne Křesťanského domova do Valašské Bystřice k Mročkům. Dvacet dva přítomných se do útulného obýváku vešlo jen tak-tak. O to báječnější chvíle jsme prožili. Kromě skvělého oběda jsme si společně zazpívali, přečetli poslední přednášku NTM, bratr Jenda Petrovič nám všechna témata shrnul, a potom už se rozproudilo povídání. Sobotu jsme ukončili modlitební chvilkou. Děkujeme Pánu za Jeho požehnání a krásné chvíle.