Sobotní ráno jsme si začali zahajovat pouštěním videa se čtením žalmu a hezkou hudbou. Krásně se naladíme na nadcházející sváteční chvíle trávené v přítomnosti Ducha svatého.

Sobotní školu měla dnes na starosti Anička Petrovičová. Zamýšleli jsme se nad tématem „Moudrost pro spravedlivý život“.

Jak jsme poznali, Boží milost odpouští hříchy a tvoří nové srdce v kajícím hříšníkovi, který začal žít životem víry. Boží slovo dává také pokyny pro spravedlivý život (Ž 119,9–16). Dodržování principů Božího zákona není v žádném případě zákonické dodržování pravidel.  Jde spíše o důvěrný vztah s Bohem, který se promítá do života plného požehnání (Ž 119,1.2; Ž 128). 
Ani život spravedlivého však není zbaven pokušení.  Spravedlivý může být nejen pokoušen lstivou povahou hříchu (Ž 141,2–4), ale dokonce může tomuto pokušení i podlehnout. Bůh dopouští čas zkoušek, aby se projevila věrnost (nebo nevěrnost) jeho dětí. Pokud budou dbát na Boží pokyny a napomenutí, jejich víra se pročistí a posílí se důvěra v Hospodina. 
Moudrost pro spravedlivý život člověk získává také během života s Bohem, uprostřed  pokušení a výzev.  Prosba o to, aby nás Bůh naučil počítat naše dny, a my jsme tak získali moudrost srdce (Ž 90,12), odráží trvalé odhodlání žít životem naplněným věrností Hospodinu.

Sobotní školka začátečníků a přátel byla plná šikovných studentů. Tématem byl Adam a Eva, jejich hřích a následný trest pro celé lidstvo. Ale Bůh je láska, a i z takové zapeklité situace má východisko. Jména prvních dvou lidí následně využil Franta Tomanec pro několik vědomostních her. 

 

Příspěvek před kázáním měla dnes Soňa Mročková. A protože stejně jako mnozí další z nás řeší problémy dospívající ratolesti, která se staví pomalu na své nohy, i když my bychom si je ještě rádi hřáli v náručí, přečetla nám velmi dojemné pojednání o syndromu opuštěného hnízda.

Kázáním nám posloužil vedoucí sboru Pavel Pimek. S blížícím se nejvýznamnějším křesťanským svátkem nám připomenul symboliku půstu, který věřící dodržují v období před velikonocemi. Kázání bylo doprovázeno bylo krásnou hudbou – pašijemi z pera J.S.Bacha.