Poslední únorová sobota nás potěšila velmi příjemným počasím. Záhony u vchodu do modlitebny už krášlí první primulky, sněženky a bledule. Jak nádherné je Boží stvoření.

Učitelem sobotní školy byl dnes František Tomanec, který se k úkolu staví vždy netradičně a velmi zajímavě. Tématem bylo „„Požehnaný, kdo přichází ve jménu Hospodina!“

Žalmy vydávají svědectví o Kristu a jeho službě. Můžeme v nich vidět téměř všechny aspekty jeho díla v plánu spasení. Různými způsoby zobrazují a předpovídají Kristův život – a často se tak děje s pozoruhodnou přesností. Mezi důležitá témata biblických žalmů patří: Kristovo božství a synovství,  jeho poslušnost a horlivost pro Boží chrám. V žalmech poznáváme, že on je ten dobrý Pastýř. A čteme i o zradě, jeho utrpení, nezlomených kostech, smrti, vzkříšení, nanebevstoupení, kněžství a kralování. V žalmech najdeme vše, co bylo o Kristu předpovězeno mnoho staletí předtím, než se narodil v těle. I to je důvod, proč se Ježíš často odvolával na texty žalmů –  například když mluvil o své službě nebo když diskutoval s učedníky na cestě do Emauz (L 24,44). Chtěl, aby v žalmech našli důkaz o tom,  kým byl.
Ve všech žalmech, v nářku žalmistů, v jejich díkůvzdání, chválách i ve volání po  spravedlnosti a vysvobození můžeme slyšet ozvěny Kristovy modlitby za záchranu světa. Nejdůležitější myšlenky tohoto úkolu najdete pod odkazem „Shrnutí“ na našem webu.

Třída sobotní školky začátečníků a přátel se spolu s Ivou Chárovou a Pavlem Pimkem ptala: „Kdo jsem já?“ . První kapitoly Bible nás trochu znejistí – jsme pouze prachem, byť s dechem života. Pokud ale studujeme trochu hlouběji, dozvíme se, že jsme pro Pána nesmírně důležití, že každého z nás miluje, každý z nás je pro Něho jedinečný, a miluje nás tak moc, že obětoval svého vlastního Syna, aby nás zachránil pro věčný život.

Kázáním z Božího slova nám posloužil kazatel sboru Hynek Dona. Zamýšlel se na dary, které nám dává náš Pán. Dovedeme je užít? Neschováme je bez užitku? Nenecháme si je proklouznout mezi prsty? Opět nabízíme audiozáznam na našem webu.

Po ukončení bohoslužby jsme si mohli prohlédnout a zakoupit grafiky našeho umělce Jindřicha Oleše. Výtěžek „dražby“ byl věnován jako dar našemu sboru. Moc děkujeme autorovi i novým majitelům.