Ač je člověk věřícím mnoho let, stále nás dokáží překvapit Boží zázraky. Je doba prázdnin, trochu naplněni obavami jsme očekávali poloprázdnou modlitebnu v důsledku rekreování členů u moře, rybníků a chaloupek, a ono ne. Plných 30 účastníků dnešní bohoslužby nás opět ubezpečilo o tom, že veškeré strachy jsou zbytečné, pokud vše svěříme našemu úžasnému Pánu.

V úkolech sobotní školy jsme se dostali do poloviny Markova evangelia. Kapitolou s názvem „Ježíš učí učedníky 1.“ nás provedla Iva Chárová.

První polovina evangelia se zaměřuje na to, kdo je Ježíš. Jeho mocné učení a působivé zázraky ukazují stejným směrem: On je Mesiáš. Nyní nastává zvrat, když se Ježíš zeptá učedníků, za koho ho považují oni. Petr odpoví na tuto otázku velmi jasně a přesvědčivě – ty jsi Mesiáš. Hned nato začne Ježíš vysvětlovat, kam směřují jeho kroky jako Mesiáše.

Od závěru osmé kapitoly až do konce desáté kapitoly se Ježíš zaměřuje na vyučování svých učedníků během různých cest. Nacházejí se zde i jeho předpovědi o kříži. Po nich bude následovat vysvětlení toho, co znamená být učedníkem. Jedná se o velmi důležitá naučení, která jsou aktuální i dnes.

V této části Evangelia podle Marka se setkáme s uzdravením dvou různých slepců. Jedno uzdravení se nachází v polovině osmé kapitoly, druhé v závěru desáté kapitoly. Tyto zázraky ilustrují, že učednictví má duchovní rozměr, který v sobě zahrnuje pochopení, kdo Ježíš je a kam směřuje. Tak jako jeho učení před dvěma tisíci lety oslovilo a formovalo dvanáct učedníků, tak mění i dnešní učedníky a učí je, že součástí následování Ježíše je obětování se a že zároveň takové následování přináší velkou odměnu.

Příspěvek před kázáním si připravilo pěvecké trio IFA (Iva, Franta, Adélka). Písnička Luďka Reichrta s názvem „Píseň o setkání“ je v současné době, kdy je situace ve světě napjatá, více než aktuální.

Kázáním nám posloužil bratr Libor Kisza. Představil nám příběh Marie, Marty, Lazara a Šimona ve světle, které jsme si mnozí dříve neuvědomili. Záznam báječného kázání najdete na našem webu.

filter: 0; fileterIntensity: 0.0; filterMask: 0; hdrForward: 0; highlight: false; brp_mask:0;
brp_del_th:null;
brp_del_sen:null;
delta:null;
module: photo;hw-remosaic: false;touch: (-1.0, -1.0);sceneMode: 8;cct_value: 0;AI_Scene: (-1, -1);aec_lux: 0.0;aec_lux_index: 0;HdrStatus: auto;albedo: ;confidence: ;motionLevel: -1;weatherinfo: null;temperature: 28;