První bohoslužba roku 2017 v naší modlitebně byla výrazně odlišná, a to tím, že byla korunována novoroční besídkou dětí a odpoledním Křesťanským domovem. Velmi nás potěšilo, že se lavice našeho malého sboru zaplnily takřka beze zbytku. Přivítali jsem řadu našich milých přátel, a nebýt začátku bohoslužby, přátelsky bychom si popovídali asi hodně dlouho.

 DSCN4826

Sobotní škola měla dnes název „Vliv Ducha svatého“. Báječným průvodcem nám byl Petr Kimler.

V Písmu se o Duchu svatém nemluví tak výrazně, jako o Otci a Synu. Je však zdůrazněno, že Duch svatý byl přítomný při všech důležitých událostech, i když se nám z našeho pohledu může zdát, že působil spíše v pozadí. O Duchu svatém víme překvapivě málo. Zůstává skryt v pozadí. Jeho úlohou je rozvíjení a podporování díla Ježíše, Syna Božího, a oslavení Boha Otce.

Ježíš přirovnal činnost Ducha svatého k působení větru. Ukázal jeho nevystižitelnost. Je těžké s přesností předpovědět, odkud vítr začne foukat. Podobně jedná i Duch svatý – nikdo ho nemůže ovládat, manipulovat s ním. Je neviditelný, má však ohromnou moc. Jak Duch svatý působí, to nevíme. Bůh a jeho jednání prostřednictvím Ducha svatého přesahuje naše chápání a poznání. To však neznamená, že nevnímáme, co Duch koná.

Prvním významným Božím dílem v souvislosti s naší planetou bylo její stvoření. I při této události byl podle Písma přítomen Duch svatý. „Vznášel“ se nad vodami. Stejné slovo je v hebrejštině použito pro přirovnání Hospodina k orlovi, který se vznáší nad hnízdem s mláďaty. Duch svatý se stará o stvořené živé bytosti a chrání je jako orel svá mláďata.

Nejdůležitějším tématem Bible je Boží plán spasení. Starověkému Izraeli je tento plán zjevován prostřednictvím svatyně. Úlohou Ducha svatého je, že zmocňuje konkrétní lidi ke stavbě podle plánů, které dal Bůh Mojžíšovi. Svatyně je klíčové místo, kde se odehrávalo smíření mezi lidmi a Bohem a kde se Hospodin setkává s hříšníky.

S příchodem Ježíše, zaslíbeného Mesiáše, se služba Ducha svatého zintenzivňuje. Dává své dary všem věřícím, jeho nejdůležitějším dílem je oslavení Ježíše Krista.

Jakékoliv zdůrazňování díla Ducha svatého, které odvádí naši pozornost od osoby a díla Ježíše Krista, nepochází od Ducha svatého. Jsme nazýváni „křesťany“ – tedy následovníky Krista, a ne následovníky Ducha svatého.

Duch svatý má nezastupitelný podíl na Ježíšově vtělení. Sestoupil na Krista při jeho křtu, pomáhal mu naplnit poslání Mesiáše. Duch svatý vedl a posilovat Ježíše, když prožíval pokušení, zmocnil Ho pro jeho vykupitelské dílo a umožnil Ježíšovo vzkříšení.

Duch svatý:

  • je zárukou, ze v Písmu jsou informace o Ježíši důvěryhodné
  • přivádí nás do spásného vztahu s Ježíšem
  • přetváří náš charakter, abychom se podobali Kristu
  • vede nás ke službě pro druhé

Zatím co dospělí se zamýšleli nad Duchem svatým,  mládež v sobotní školce spolu s tetou Ivou a Zdeňkou „pilovala“ písně na dnešní besídku.

DSCN4819

Slovíčko před kázáním sestry Ivy Burešové nebylo ani tak „slovem“, jako spíš „písní“. Mládež si před dnešní náročnou besídkou jistě zasloužila trochu relaxu, proto pro ně Iva vytvořila video s ukázkami křesťanských vánočních zpěvů mimoevropských zemí doplněné fotografiemi z těchto pro nás exotických končin. Netradiční „koledy“ mnohdy děti rozesmály, byly pro naše uši opravdu hodně zvláštní.

Novoroční kázání našeho kazatele Pavla Kostečky se týkalo „Obyčejných lidí, obyčejných věcí“. Přepis kázání najdete v archivu.

DSCN4822

V organizační chvilce jsme byli seznámeni sestrou Aničkou Petrovičovou o začínajících aliančních bohoslužbách:

  • 17.1.2017 – v kostele církve ČCE – kázání Pavel Štefan
  • 24.1.2017 – v kostele katolické církce – kázání Dan Heller
  • 31.1.2017 – v modlitebně církve apoštolské – kázání Pavel Kostečka
  • 7.2.2017 – v modlitebně CASD – kázání Tomáš Hasmanda

Pro potřeby sboru byla vytištěna Kronika sboru 2016, která obsahuje všechny příspěvky uváděné během roku na stránkách sboru. Stejně tak byla zpracována všechna loňská kázání. Obojí si můžete zapůjčit u vedení sboru.

Čas se nachýlil a my jsme vyhlásili krátkou přestávku, aby se naši mládežníci mohli připravit na besídku. Všichni se moc těšili a byli plni očekávání, co si pro nás naši nejmladší připravili.