Ze všech stran našeho malého městečka přicházeli dnes večer lidé všech věkových kategorií, aby se ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie zúčastnili v pořadí druhé alianční bohoslužby. Lavice v kostele již byly příjemně vyhřáté. Všechna místa byla v brzku obsazena věřícími ze všech církví města. Katolík vedle adventisty, evangelík vedle „apoštoláka“, bez jakýchkoliv problémů, averzí či výhrad. Stala se věc nedávno ještě nemožná – máme se vzájemně rádi, je nám spolu dobře.

Úvod této akce patřil Bohdanu Mikuškovi a jeho chválící skupince, se kterou jsme zazpívali několik písní na oslavu našeho Pána, a modlitbám, které se nesly ze všech úst jednolitě směrem k nebesům.

Kázáním nám posloužil kazatel Církve apoštolské Tomáš Hasmanda. V témat Aliančního týdne si vybral „Kultura, umění“. Každý z nás individuálně je stvořen tak, že se do něho „obtiskl“ Bůh. Máme schopnost vnímat krásu, prožívat emoce díky vnímání krásy, žít kreativně. Každý z nás má od Boha dar krásné věci vytvářet. Ale někteří ho potlačili, jiní nevyužívají. Tomáš nás vyzval, abychom nad svými dary přemýšleli, využili je k obdarování jiných a přetvářeli krásou svá nitra. Zvukový záznam najdete pod odkazem Kázání.

Sbírka aliančního shromáždění je věnována opět hospicu Citadela. Bohdan Mikušek nás pozval na Triznu, která se bude konat 24.února 2020 v kině Svět a která navazuje na konferenci Otcovo srdce, kde se představitelé jednotlivých církví zástupně vyznali  za své předky z viny, kterou nesou na nesnášenlivosti mezi jednotlivými církvemi. Omluva jiným církvím byla doprovázena neskutečně požehnanou atmosférou. A stejný krok chtějí zástupci církví udělat směrem k našim starším bratřím židům. I jim bylo ublíženo a třeba to vyznat a omluvit se. Součástí akce bude pochod k památníku židovských obětí, kde bude pronesena židovská modlitba kadiš a každý ze zúčastněných bude moci položit kamínek na památník.

Tak jako již tradičně byl večer ukončen na faře, kde na nás čekalo skvělé občerstvení. A opět se rozproudil srdečný hovor. Rozhodně by jste nepoznali, kdo patří do které církve. Vypadá to, že jsme „jedno tělo“, tak jak si to náš Pán přál.

Další alianční bohoslužba se bude konat v úterý 28.ledna 2020 v modlitebně CASD na Hřbitovní ulici. Kázat bude br. Jaroslav Zubík, kazatel Bratrské jednoty baptistů.