První sobotní bohoslužba nového školního roku je tady. Tak jako se žáčci vrací do lavic, tak se vše pomalu vrací do normálu. Doufejme, že nás Pán ochrání od tolik v poslední době skloňovaného viru, a budeme se moci scházet v hojném počtu i nadále.

V seriálu Line age jsme se minulý týden přesunuli do Evropy, kde byl v Tramelanu ve Švýcarsku založen první adventistický sbor. Dnes jsme se zaposlouchali do příběhu prvního kazatele naší církve Jakoba Erzbergera. V Tramelanu poznal pravé Biblické učení o sobotě, nechal se pokřtít a stal se členem naší církve. Přijal pozvání manželů Whiteových a odjel do Ameriky, aby zde obdržel mnohá ponaučení a rady. Stal se pevnou oporou misionářů poslaných do Evropy, založil první sbor v Německu a po dlouhá léta byl jediným kazatelem německy mluvících sborů ve Švýcarsku a Německu. Byl známý svou pracovitostí, snahou o získání co největšího počtu Kristových dětí a velkým kladem byla jeho ochota pracovat pod vedením mladších kolegů. Nikdy nevyvyšoval sebe, ale Krista. Když zjistil pravdu o sobotě, byl ochoten naprosto změnit svůj život a jít za Pánem. Kéž se nám daří totéž.

Sobotní škola pod vedení Petra Cháry tentokrát proběhla společně – jak dospělí, tak mládež. A byla opravdu plodná. Hlavním tématem byla práce ve skupinách. Do diskuze se zapojili naprosto všichni, a tak nějak mimochodem se potvrdilo to, o čem jsme si povídal – bylo nás celkem jen 9 přítomných, čili malá skupinka, a sobotní škola byla mnohem pestřejší, mnohem více naplněna myšlenkami, než kdyby byl přítomen celý sbor. Otevřely se i mnohé citlivé otázky týkající se našeho společenství a možné návrhy  řešení, a to považuji za naprosto nejlepší možný výsledek našeho studia. Jedním ze závěrů bylo také rozhodnutí o konání modlitebních setkání opět v rodinách. Nejde jen o studium Bible a modlitby za potřebné, ale také o utužování našich vztahů, sdílení starostí, radostí a společné nacházení řešení případných nesrovnalostí a neshod v názorech.

Slovíčko před kázání Ivy Chárové nám připomnělo, jak důležité je děkovat a chválit. Dáváme tím najevo, že si uvědomujeme snahu druhých, oceňujeme jejich práci a úsilí, a motivujeme je. Ale chválení je důležité také pro nás – pomáhá nám překonat naše sobectví a formuje vztah k druhým. Především při chválách a dících směrem k našemu Pánu je tento faktor velmi důležitý.

Kázáním z Božího slova nám dnes posloužil Marek Wagner za asistence malého Danečka. Záznam si můžete poslechnout pod odkazem „Kázání“.

Po prázdninové přestávce opět rozjíždíme společná modlitební setkání. Nemocných stále přibývá a problémů také. Moc potřebujeme sklonit hlavy, pokořit své pyšné „já“ a se srdcem upřeným k Bohu spolu s bratry prosit a děkovat. 

Těšíme se na vás ve středu 9.září 2020 v 18.30 hod. u Chárů.