Vánoce jsou pomalu za námi. Ať už zdobíme stromeček nebo ne, ať už slavíme tradiční vánoce nebo ne, každý z nás si v těchto dnech vzpomene na narození našeho Spasitele Ježíše Krista. Co na tom, že se tato událost neudála v prosinci. Důležité je připomenout si tento významný okamžik, kdy  sám Bůh  přišel mezi nás, aby nás učil, změnil a dal nám naději na život věčný po Jeho boku. Stejně jako Ježíš bychom se v těchto dnech měli také zaměřit na pomoc potřebným a slabým.

Dnešní den je v kalendáři zapsán jako druhý svátek vánoční. Poslední den Vánoc připomíná  Štěpána, který zemřel pro svou víru v Ježíše Krista. Za jeho kázání o vzkříšení Ježíše ho ukamenovali Židé před hradbami Jeruzaléma. V dřívějších dobách lidé taky v tento den chodili koledovat. V současnosti se setkávají hlavně se svými rodinami a přáteli. Jsme moc rádi, že se můžeme setkat také ve sboru na pravidelné bohoslužbě. Žel díky zhoršenému stavu v souvislosti s onemocněním covid-19 a nařízením naší vlády jde o setkání na nějakou dobu poslední. Doufejme, že ta doba nebude příliš dlouhá.

Protože stále platí zákaz zpěvu, doprovázela naši dnešní bohoslužbu opět reprodukovaná hudba – písně ze zpěvníku Zpívejme Hospodinu v podání  Miroslava Königa a Ľudovíta Vladára. Seriál Line age nás zavedl na Nový Zéland, kde založil S.N.Haskell první sbor církve adventistů sedmého dne. Jak Boží dílo v této oblasti postupovalo, s jakými problémy se průkopníci setkávali a jaký vliv to mělo na okolní krajiny, o tom pojednával dnešní díl.

Posledním úkolem sobotní školy v letošním roce s názvem „Nebe, výchova a věčné poznávání“ nás provedl bratr František Tomanec. Završili jsme tím tříměsíční studium úkolu „V Boží škole„. František pověstný svým humorem a praktickým křesťanstvím probíral téma svým způsobem a pozitivně ukončil letošní sobotní školu. Na závěr jsme ještě shlédli krátké video Igora Bukovského „Otče náš, takto sa cítim a prosím o silu„, ve kterém upravil modlitbu Páně podle současné situace a našich aktuálních problémů. S mládeží pracovala opět Iva Chárová. Náplní sobotní školy mládeže byl opět příběh z Nového zákona a hlavně nácvik novoroční besídky. I když v současné situaci nevíme, kdy bude moci proběhnout a je jasné, že na nový rok to jistě nebude,  přesto nepolevují mladí v práci a jsou připraveni předvést svým rodičům, tetám a strýcům svou scénku podle biblického příběhu, písničky i společně zahranou skladbu na hudební nástroje. Na besídku se moc těší a my jim přejeme, aby mohla proběhnout co nejdříve.

Kázáním z Božího slova nám dnes posloužil Lumír Kořenský. Ač bytem v nedaleké obci, přesto zavítá do našeho sboru pouze sporadicky, a my to vidíme jako velkou škodu. Jeho přístup k Biblickým pravdám je velmi praktický a poučný. Kázáním nás oslovil a dozajista sáhl do svědomí každého z nás. Uvědomili jsme si, co znamená BÝT KŘESŤANEM. Záznam kázání najdete pod příslušným odkazem na stránkách sboru.

Vzhledem k opatřením vlády se příští sobotu můžeme setkat opět pouze virtuálně. Spojíme se při společném studiu sobotní školy v 9,30 hod na meet.vpsfree.cz/casdvm  .