S blížícím se koncem roku začínáme stále více bilancovat. Co všechno nás v tomto roce potkalo? Kolik požehnání od Pána jsme obdrželi? O co nebo o koho jsme přišli? Jak se bude vyvíjet covidová situace? Co nového přinese rok nový? Posílí budoucí události naši víru, nebo zažijeme zkoušky? Po boku našeho Pána zvládneme vše, tomu věříme.

Úkoly sobotní školy se blíží je konci. Předposlední kapitola má název „Ozvěny Deuteronomia v NZ“. Ještě před jejím probráním nám bratr Petrovič připomněl nejdůležitější myšlenky úkolu minulého. Dnešním učitele SŠ byl Bohumil Mroček. 

Inspirovaní pisatelé Nového zákona i samotný Ježíš opakovaně citovali texty Starého zákona. Deuteronomium patří v Novém zákoně mezi nejčastěji citované knihy. Ježíš citoval texty z Deuteronomia, když byl pokoušen na poušti. Text z Deuteronomia „Bůh nikomu nestraní“, je v Novém zákoně citován při různých situacích. Ježíš vzal prokletí na sebe. Vyřešil dilema být proklet z důvodu neplnění zákona nebo z důvodu, že visel na dřevě. Na pochopení Pavlovy teologie ale nestačí pouze povrchní studium.  Izraelci chtěli, aby Mojžíš působil jako prostředník mezi nimi a Bohem. Petr i Štěpán se snažil lidem vysvětlit, že Ježíš je naplněním proroctví a mají mu naslouchat. Někdy je třeba lidem připomenout, jak hrozné následky má odpadnutí od Boha. Ten, kdo zneuctí oběť Božího Syna si zaslouží Boží odsouzení. Poznání, jak inspirovaní novozákonní pisatelé používají Starý zákon, nás učí, jak správně interpretovat Bibli.

V sobotní školce se to dnes hemžilo Adélkami. Byly tam celkem tři. Naše mládežnice se zaškolují v učení dětí, a jde jim to velmi dobře. Jistě z nich budou v budoucnu výborné učitelky sobotní školy dospělých.

 

Kázáním nám dnes měla posloužit sestra Liduška Obadalová. Ale jak už to v dnešní době chodívá – i ona ochořela covidem a proto se na její místo postavil starší sboru Pavel Pimek, který je vždy připraven podělit se s námi o krásné myšlenky. Děkujeme mu za jeho ochotu. Zvukový záznam kázání najdete na stránkách sboru.