Válka na Ukrajině trvá už více než 14 dní a promítá se do životů nás všech. Hluboce nás zasáhlo utrpení civilního obyvatelstva, zbytečné ztráty mladých životů vojáků na obou stranách, i obrovské poškození Ukrajinských měst. Tyto prožitky se tlačí do našeho myšlení i v sobotu. Neproběhla ani jediná část bohoslužby, abychom na Ukrajinu nevzpomněli. Také naše dnešní modlitby byly v naprosté většině směřovány na pomoc válkou strádajících bratrů a sester na východ od nás.

Vedoucí sobotní školy Bohumil Mroček opět připomenul nejdůležitější myšlenky minulého úkolu zpracované Jendou Petrovičem. Sdílení se před úkolem se opět stočilo na Ukrajinu – především jsme si sdělovali zkušenosti s humanitární pomocí, do které se tento týden mnozí zapojili. Také sborové prostory jsou připraveny pro nouzové přespání běženců z Ukrajiny. Úkolem s názvem „Ježíš – původce a dokonavatel naší víry“ nás provedl starší sboru Pavel Pimek. Studovali jsme nejoblíbenější kapitoly knihy Židům – 11. a 12. Nacházíme zde povzbuzení k víře, důvěře, věrnosti, a to i navzdory nepříznivým okolnostem, kterými mohou křesťané procházet. Jsou zde představeny nejen inspirativní postavy dějin, které Hospodinu důvěřovaly, ale především Ježíš, který nám na naší cestě víry chce pomoci úspěšně dojít až do konce. Shrnutí úkolu najdete na našich stránkách. Úkol samotný na sobotniskola.casd.cz .

Téma kázání Bohumila Mročka nás nepřekvapilo – na příkladu války na Ukrajině jsme se zamýšleli nad bojem, který může za nás vést a vyhrát samotný Hospodin. Ve chvílích, kdy všichni myslíme na trpící a trápíme se jejich osudy, bylo kázání pro nás velmi povzbuzující. Jeho zvukový záznam najdete na naší stránce pod odkazem „Kázání“.

Tento týden jsme prožili MDŽ. Svátek, která nám minulý režim tak trochu zošklivil. Nicméně svátek byl ustanoven Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 a slaven od roku 1909, takže s komunistickým režimem v Československu jeho vznik nesouvisí. Původní základní myšlenkou MDŽ je občanská a politická rovnoprávnost mužů a žen, zapojení žen do rozhodovacích procesů, zavedení volebního práva pro ženy a odstranění genderové diskriminace. A proto hned po ukončení bohoslužby pozvaly Soňa s Ivou všechny přítomné do jídelny, kde bylo připraveno malé sladké mlsání a kávička, právě na oslavu tohoto dne. Před samotným posezením jsme si přečetli verše Přísloví 31, 10.-31., kde se hovoří o „ženě statečné“. Buďte, muži, vděčni za své ženy, a ženy buďte vděčné za své muže. Náš dobrotivý Bůh to naše společné soužití vymyslel moc dobře.

Dobře naladěni tímto příjemným posezením vykročme do nového týdne. Bože, ochraňuj Ukrajinu, všechny, kdo pomáhají, i také nás po všechny následující dny.