Dnešní sobotu jsme prožili trochu netradičně. Ženy se účastnily již od pátku 10.konference žen v Luhačovicích a moc si to užívaly. Muži odjeli do Hošťálkové, kde se zúčastnili přednášek našeho dobře známého Kornelia Novaka.

Několikrát odložená konference žen z důvodu covidu se letos uskutečnila v lázních Luhačovice. Iveta Halešová, vedoucí oddělení žen v ČS unii a její tým se ujaly přípravy opravdu zodpovědně, a stejně jako v minulých  letech byla akce obrovským povzbuzením a pohlazením  pro všechny zúčastněné. Setkat jsme se mohly s  Dagmar Dorn, předsedkyní Oddělení Služby žen při EUD, křesťanskou spisovatelkou a manželkou kazatele Katarínou Kernovou, psychologem Jeronýmem Klimešem a mnoha dalšími. Užily jsme si nejen sdílení a zamyšlení našich hostů, ale i řadu workshopů, zpívání s naší hudební skupinou a také jsme se pomocí dobových kostýmů zapůjčených z muzea přenesly do doby secese. Konference nás velmi osvěžila a už se těšíme na další.

Série čtyř přednášek Kornelia Novaka, které vedle kateřinického adventistického sboru pořádala i místní Českobratrská církev evangelická, se nesla v duchu dvou základních otázek: „Bláznivý svět, co se to děje? Kde je v tom všem Bůh?“ O pátečním večeru Kornelius položil další otázku: „Pokud existuje Bůh, proč nezasáhne?“ Ve více než hodinové promluvě nabídl bezpočet odpovědí, které by se daly shrnout do jednoduché věty:  Protože Bůh není diktátor! Během následujícího sobotního dopoledne potom hovořil na téma : „Biblická proroctví na naši dobu – co se má ještě stát?“ Na všeobecně známých skutečnostech demonstroval fakt, že zlo v nejrůznějších podobách nabývá na dynamice. A logicky musí dojít k nějakému vyvrcholení. Večerní zamyšlení pak mělo název „Zrno bude odděleno od plev“. Což je jediné rozumné řešení, jak žít v pokoji a harmonii s Bohem i lidmi. Závěrečná nedělní přednáška přinesla odpovědi na to, „Proč byl Ježíš tady a proč přijde znovu?“ Jednoduše proto, že bez jeho zásahu by zlo drtilo svět neúprosně dál.