Duben se nachýlil ke svému konci a řada lidí se připravuje na dnešní filipojakubskou noc, která je spojena s lidovým zvykem pálení čarodějnic. Další se těší na zítřejší první máj, kdy si budou zamilovaní dokazovat lásku polibkem pod rozkvetlou třešní. My se však těšíme na něco zcela jiného – na společné shromáždění. Minulou sobotu jsme se tak trochu rozdělili, a muži a ženy prožívaly sobotu zvlášť. Takže si to musíme dnes vynahradit.

Sobotní školu měl dnes na starosti Pavel Pimek. Úkolek se zabýval tématem „Národy a Bábel“. Po potopě biblický záznam přesouvá svou pozornost z jednotlivce Noema na jeho tři syny „Šéma, Cháma a Jefeta“. Zvláštní pozornost se soustřeďuje na Cháma, otce Kenaana.  Je představena myšlenka „Kenaanu“ jako zaslíbené země  a očekávání Abrahama, v němž budou požehnáni všichni lidé. Tuto linii však narušuje téma babylonské věže. Její stavba zcela překazila Boží plány s lidstvem. To, co mělo být požehnáním, zrození národů, se stává příležitostí dalšího prokletí. Lidé se pokusili spojit, aby se mohli postavit na Boží místo, a Bůh odpověděl svým soudem. Následkem toho vznikl zmatek a lidé byli rozptýleni po celém světě. Tím se začal uskutečňovat původní Boží plán o „naplnění země“. Navzdory lidské bezbožnosti Hospodin nakonec přetavuje zlo v dobro. Jako vždy má Bůh poslední slovo. Chámovo prokletí ve stanu jeho otce i zmatení řeči při stavbě babylonské věže a rozptýlení lidí se nakonec staly pro národy světa požehnáním.

Mládež studovala úkol s názvem „Budoucnost“. Je postoj fatalistů správný? Děsí nás události dnešní doby konce? Pomocí několika podobenství si povídali o tom, že není třeba se obávat současných událostí. Důležitější je zaměřit se na život budoucí spolu s Ježíšem. Každý svůj den bychom měli naplnit a prožít plně, soustředit se na pomoc potřebným a snažit se co nejvíce zvěstovat evangelium, protože ještě řada lidí zvěst o Boží milosti nepřijala a konec se blíží.

Před kázáním nám kazatel Hynek Dona promítl fotografie z Rudnikovej Huty, kam směřovala humanitární pomoc mimo jiné také z našeho sboru. Podívali jsme se na ty, kteří pomáhají uprchlíkům v tomto městě a na množství potravin, které byly zakoupeny za finanční prostředky z České republiky. Následně jsme si vyslechli kázání, které tématicky navazovalo na sobotní školu mládeže. Kazatel se zamýšlel nad 2.kapitolou knihy Daniele, ale trochu z jiného pohledu. Daniel dokázal říct králi Nabuchodonozorovi nejen co se mu zdálo, ale také, co sen znamenal. To by nešlo, pokud by neměl přímý vztah s Bohem. Stejně tak bychom my měli mít pomocí modlitby vztah s naším Pánem. Zvukový záznam kázání najdete pod odkazem „Kázání“.