Kornelius Novak v Hošťálkové

Kornelius je osobnost. Povrchní kostelové babky ani suchopární analytici nepraktické teologie jej nemusí. Zpravidla ignoruje liturgické církevnické tanečky a míří přímo k věci. Svou provokativní přímočarostí připomíná svůj vzor, nazaretského Mistra, ke kterému se pokaždé stočí jeho svérázné promluvy.

Nejinak tomu bylo i o třetím aprílovém víkendu v parádním sálu evangelické fary v Hošťálkové. Série čtyř přednášek, které vedle kateřinického adventistického sboru pořádala i místní Českobratrská církev evangelická, se nesla v duchu dvou základních otázek: „Bláznivý svět, co se to děje? Kde je v tom všem Bůh?“ O pátečním večeru Kornelius položil další otázku: „Pokud existuje Bůh, proč nezasáhne?“ Ve více než hodinové promluvě nabídl bezpočet odpovědí, které by se daly shrnout do jednoduché věty:  Protože Bůh není diktátor! Během následujícího sobotního dopoledne potom hovořil na téma : „Biblická proroctví na naši dobu – co se má ještě stát?“ Na všeobecně známých skutečnostech demonstroval fakt, že zlo v nejrůznějších podobách nabývá na dynamice. A logicky musí dojít k nějakému vyvrcholení. Večerní zamyšlení pak mělo název „Zrno bude odděleno od plev“. Což je jediné rozumné řešení, jak žít v pokoji a harmonii s Bohem i lidmi. Závěrečná nedělní přednáška přinesla odpovědi na to, „Proč byl Ježíš tady a proč přijde znovu?“ Jednoduše proto, že bez jeho zásahu by zlo drtilo svět neúprosně dál.

Nedostižným tlumočníkem se i tentokrát stal pohotový Jiří Pavlán. Každou přednášku také otevírala a uzavírala hudební pohlazení v podání známé country kapely Domácí. Tak, jako při každé podobné události, i tentokrát došlo na srdečná a někdy i nečekaná setkání. Kromě rychle rostoucí dcery Hanky a Jardy Benešových, půvabné princezny Alžběty, tu byl třeba k vidění i staronový zahraniční host, Andrej Mělničuk. A vůbec první návštěvu podobného shromáždění zde absolvovala paní Dančáková se synem Erikem, které už nějaký čas v jejich zuberském bytě navštěvuje náš pastor Hynek Dona. Maminka věnovala Korneliovi sérii vlastních kreseb jeho milovaných psů, a Erik, který na rozdíl od drtivé většiny renomovaných adventistů se zájmem vyslechl celou sérii, pronesl přání, že by se rád podobných bohoslužebných setkání účastnil pravidelně.

František Tomanec