Po krásném slunném týdnu nás dnes osvěžil májový deštík. Skrze skleněnou stěnu modlitebny jsme mohli sledovat krásně rozkvetlou zahradu, veverku pobíhající po kmeni smrku a kapkami vody okrášlená stébla trávy. Boží dílo je neskutečně krásné.

Sobotní školou nás dnes provedl Miloš Mroček, který zastoupil toulajícího se Frantu Tomance. Úkoly pro tento týden měly společný název „Abrahamovy kořeny“ a opět jsme studovali starozákonní příběhy, které se se v průběhu dějin opakují a jsou mnohdy i příběhy našimi.

Hlavní část knihy Genesis (Gn 12–22) popisuje Abrahamovu cestu od prvního Božího povolání („Odejdi“; Gn 12,1), kdy Abraham opustí svou minulost, až po další Boží výzvu („Odejdi!“; Gn 22,2), která povede Abrahama k tomu, aby se vzdal i své budoucnosti (ta má pokračovat prostřednictvím jeho syna). Výsledkem je, že Abraham je stále v pohybu, nikde není doma, a proto je také nazýván „hostem“ (Gn 17,8). Abraham během své cesty jako by visel v prázdnotě. Je bez minulosti, o kterou přišel, i bez budoucnosti, kterou nevidí. Mezi dvěma výzvami, které rámují Abrahamovu cestu víry, Abraham poslouchá Boží hlas, který ho ujišťuje: „Nic se neboj“ (Gn 15,1). Abraham je příkladem víry (Gn 17,6) a v hebrejském Písmu se o něm mluví jako o muži víry.  V Novém zákoně je Abraham jednou z nejdůležitějších postav Starého zákona.

Jaké pocity má člověk, který se všeho vzdá a opustí svůj domov jen s tím nejnutnějším, aniž by věděl, kam jde a co ho v cíli čeká, jsme se dozvěděli od našich nových sester Lany a Leny z Ukrajiny. Že to není vůbec jednoduché, bylo zřejmé podle slz tekoucích po jejich tvářích.

Kázáním nám posloužil bratr Jiří Kloda ze vsetínského sboru. Snažil se ve své úvaze nabyté historickými informacemi přiblížit, kdy poprvé se zřejmě v době starozákonní začalo mluvit o šelmě a její hrozbě. Záznam kázání najdete pod odkazem Kázání.

Zítra budeme přát všem maminkám, které slaví svůj svátek. Také v našem sborečku se slavilo – každá maminka dostala z rukou vedoucího sboru malou bomboniérku ve tvaru srdíčka. Děkujeme, maminky, za vaši péči a lásku.