V sobotu 11.června 2022 jsme po dopolední bohoslužbě prožili společné agapé v souvislosti se Dnem pro ženy. Ženy mají nejen nezastupitelnou úlohu ve sborech, ale také v zaměstnání, kde vykonávají mnohdy stejně náročné úkoly, jako muži. Ženy jsou duší domova. Na jejich bedrech leží starosti o potřeby všech blízkých. Život jim klade do cesty mnohdy velmi složitá rozhodnutí, na nichž závisí i životy jiných. Právě v době probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině si to uvědomujeme velmi intenzivně. Řada žen opustila jen s nejnutnějšími věcmi spolu se svými dětmi a rodiči domovy bez jistoty, že se ještě někdy vrátí a že se uvidí se svými milými.

Dvě takové ženy jsme si vzali pod svá křídla v našem sboru. Ubytovány ve sborovém domě se staly nedílnou součástí našeho společenství.  Ač jsou členkami jiné církve, každou sobotu se zúčastňují našich bohoslužeb, pomáhají s nejrůznějšími pracemi na sborové zahradě a v domě, navštěvují naše rodiny, účastní se všech sborových akcí. Navázali jsme s nimi velmi krásný vztah. Jako projev díků za náš přístup k nim se Olena a Světlana,  jak se ženy jmenují, rozhodly připravit na agapé typicky ukrajinské pohoštění – boršč, golubce a tvarohové pirohy. My, ostatní sestry, jsme samozřejmě nezůstaly pozadu a doplnily jsme tabuli o skvělé sladké dobroty.

Prožily jsme společně krásné odpoledne. Naše Ukrajinské sestry jsou důkazem toho, jak statečné a silné dokáží ženy být. A jak úžasná je láska k Pánu, která nás dokáže spojit bez ohledu na naše církevní ohrádky. Budiž mu vzdána chvála.

Pod odkazem KÁZÁNÍ najdete zamyšlení pro dnešní den pod názvem „Věrné hrdinky“. Kázání vytvořila ADEOLA SESSOU vedoucí oddělení žen Divize západní-střední Afriky.