Jednou za 3 měsíce máme možnost slavit Památku večeře Páně a připomenout si oběť Ježíše Krista, kterou nás očistil od hříchu a zajistil spasení. Tento den nastal právě dnes. Spolu s námi „starousedlíky“ se měly obřadu účastnit také naše sestry z Ukrajiny. O to více jsme se těšili.

Sobotní školu zahájil opět bratr Ján Petrovič se svým shrnutím myšlenek minulého úkolu. Je neuvěřitelné, s jakou lehkostí dokáže vybrat ze všeho množství podnětů k přemýšlení právě ty nejdůležitější. Úkolem samotným nás provedl Miloš Mroček, který nahradil bratra Tomance, dovolenkujícího se právě v těchto dnech v Bulharsku. Tématem úkolu byl „Josef – princ egyptský“.

Josef je správcem Egypta a jeho vlastní bratři se mu přijdou poklonit, aniž by věděli, kdo je. Josefovi bratři se pokoří, když je Josef přinutí přijít znovu zpět, tentokrát i s Benjamínem. A když začnou mít pocit, že je Benjamínův život v ohrožení, prosí o milost tohoto mocného muže, o kterém říkali, že je „jako sám farao“. Když však Josef nakonec odhalí svou totožnost, pochopí, že ačkoli se dopustili ohavných činů, Bůh to nakonec ve své milosti proměnil v dobré. Je zajímavé, že celý sled událostí, které mohly zdůraznit Josefův úspěch, se zaměřuje spíše na pokání jeho bratrů. Jejich opakované putování od Josefa k otci a překážky, se kterými se setkali, je nutily přemýšlet. Vzpomněli si na své nespravedlivé chování k Josefovi a otci a uvědomili si svou nepravost vůči Bohu. Pro Josefovy bratry byla celá tato zkušenost podobná Božímu soudu. A přesto (nebo spíše právě proto) dojemný závěr, který všechny přivádí k slzám a radosti, obsahuje i poselství o odpuštění.

Kázáním z Božího slova nám posloužil kazatel Hynek Dona. Zamýšlel se nad láskou a milosrdenstvím našeho Pána Ježíše Krista. Zvukový záznam kázání najdete na našich stránkách.

Následoval obřad umývání nohou, při kterém jsme při službě svým sourozencům v Kristu vyznali svá provinění a prožili vzájemné usmíření. Při přijímání chleba a vína jsme si připomněli utrpení Krista při ukřižování za nás, nehodné a hříšné, a jeho slavné zmrtvýchvstání, kterým pokořil smrt a očistil naše hříchy.

Prožili jsme společně krásnou a požehnanou sobotu. Děkujeme za ni Pánu.