Nechce se ani věřit, že už je polovina prázdnin za námi. Mnozí členové sborečku si dopřávají zaslouženou dovolenou v méně či více exotických místech a jejich sedadla zaplňují sourozenci z jiných sborů, kteří se rekreují na našem krásném Valašsku. Všichni jsou opálení, usměvaví, odpočinutí a tak to má být. Radostnému prožití sobotního dne nic nebrání.

Bratr Jenda Petrovič ani v době volna nepolevuje a pečlivě pro nás připravuje shrnutí jednotlivých úkolů sobotní školy, kterým si můžeme vždy připomenout nejdůležitější myšlenky minulého tématu, aby nezapadly v záplavě myšlenek nových. Děkujeme za obětavou práci nejen pro členy našeho sboru.

Dnešním učitelem sobotní školy byl František Tomanec, a byl učitelem přísným 🙂 . Téma úkolu „V ohni zkoušek“ bylo dosti složité. Když se nám stane nějaké neštěstí, někteří z nás Boha zcela odmítnou. Jiní, jako mohou cítit pokušení změnit svůj pohled na Boha a myslet si o něm něco špatného. Otázkou je, kolik zkoušek na nás Bůh dopouští. Jakým ohněm, jakou výhní je Bůh připraven vést svůj lid, aby uskutečnil svůj záměr zformovat nás, abychom „přijali podobu jeho Syna“ . Hrozí nebezpečí, že Boží jednání nepochopíme správně. Můžeme sice rozpoznat, že věc působí Bůh, ale nebudeme s jeho jednáním spokojeni. Budeme mít vlastní představy, co a jak by měl Bůh dělat. Když se cítíme zraněni a zahanbeni, je snadné obviňovat Boha za to, že je krutý, že nezasáhl nebo že se o nás nezajímá. Bůh však dělá všechno pro to, aby nás obnovil díky své smlouvě lásky. Bůh se vždy snaží, aby nás ve své velké lásce přivedl k pokání. Řešit životní zkoušky jsme se učili na pozadí příběhu Joba.

Naše mládež odlétá zítra na kongres mládeže do Finska. Někteří budou sloužit jako vedoucí mezinárodních skupinek a povedou zamyšlení, proto využili dobu sobotní školy k prodiskutování jednotlivých témat a promyšlení odpovědí na  otázky. Přejeme Boží ochranu po celý týden a nabytí mnoha dojmů a inspirace pro práci v našem sborečku.

Naším dnešním kazatelem byl bratr Milan Kloda. Zavítal do našeho města se svou milou manželkou a synem. Svěřil se nám, že je zde poprvé. Modlitebna na něho udělala velmi silný dojem, a na  nás zase jeho kázání, které se zamýšlelo nad dodržováním soboty. Co o ní říká starý a nový zákon? Stojí za to vytrvat při svěcení soboty, i když nám to může přinést řadu existenčních problémů? Jasnou odpovědí mimo verše z Písma byla také nesmírně zajímavá a živá zkušenost otce a dědečka bratra Klody. Zvukový záznam kázání si můžete poslechnout na našich stránkách.

Manželé Klodovi působí spolu s dalšími bratry z jejich sboru velmi aktivně v oblasti misie. Pořádají dny zdraví spojené s rozdáváním knih a svědčením o Pánu. Za naprosto nejvyhledávanější materiál považují knihu Velký spor věků. Lidé v dnešní době jsou znepokojeni událostmi, které se dějí, a chtějí znát důvod a vývoj. A tato kniha podává vyčerpávající odpověď. Aktivita bratra Milana Klody a jeho sourozenců v Kristu nutí k zamyšlení, co děláme my, v našem sboru pro to, abychom zaplnili lavice modlitebny a plnili úkol našeho Pána svědčit Ježíši Kristu.