Přítomnost našeho kazatele Hynka Dony a jeho manželky Naděnky je pro nás vždy velmi příjemná. Přece jen – při množství sborů, které má na starosti, není jednoduché přijet příliš často. O to více jsme vděční, když můžeme prožít sobotu společně s nimi.

Usměvavý Miloš Mroček zahájil bohoslužbu čtením žalmu. Žalmy jsou určitou nabídkou, jak hovořit s Bohem.  Je zde krásně vyjádřena radost, utrpení a touha po Bohu, pocit štěstí, důvěry v Boha, ale také samoty a strachu ze smrti. Po úvodním chvalozpěvu jsme si připomenuli myšlenky minulého úkolu, a pak už jsme se pod vedením Pavla Pimka pustili do studia úkolu nového s názvem „Nezničitelná naděje“.

Když jsme ve společenství věřících, je snadné mluvit a zpívat o naději. Ale když prožíváme zkoušky, není jednoduché žít nadějí. Když na nás dolehnou potíže a problémy, máme tendenci zpochybňovat všechno, zejména Boží moudrost. Přestože Hospodinu vždy nerozumíme a neumíme předvídat, co udělá, neznamená to, že je Bůh proti nám. Znamená to jen, že neznáme všechny okolnosti. My si však myslíme, že chceme-li prožívat klid, důvěru a naději, Bůh pro nás musí být srozumitelný a předvídatelný. Představujeme si, že jen tak s ním budeme „v bezpečí“. Pokud si to opravdu myslíme, budeme prožívat zklamání. Při studiu této lekce jsme uvažovali o tom, jak nám může naše pochopení Božího charakteru pomoci udržet si naději i v době zkoušek a obtíží. Příkladem nám byli  Abakuk, Jób, Izajáš, Jeremiáš a apoštol Pavel. Shrnutí úkolů najdete na našich stránkách.

Mládež spolu s Ivou Chárovou diskutovala o tom, co nám přináší víra, společenství s Bohem, čím je pro nás modlitba. To vše proto, že byl mezi námi přítomen Dan, který (zatím) není věřícím. Ale Pán má pro každého svou cestičku.

Kázání Hynka Dony bylo neplánovaně v souladu s debatou mládeže. Bůh nám dává svobodnou vůli a může si vybrat, zda chce jít s Ježíšem, nebo ne. Zvukový záznam kázání si můžete poslechnout na našich stránkách.