Máme tady slavnostní sobotu – dnes si budeme připomínat Poslední večeři našeho. Sešlo se opravdu hodně, a to je dobře.

Miloš Mroček se opět velmi zodpovědně zhostil úkolu provést nás dnešním úkolem s názvem „Pokora a tichost ve zkouškách“. Dnes se „tichost“ a „mírnost“ příliš nenosí, vyzdvihuje se spíše průbojnost a ráznost. Tichost (ve významu mírnost a pokora) – trpělivé snášení křivdy bez nenávisti a odporu – je jednou z nejvýstižnějších a nejpůsobivějších charakteristik Ježíše Krista a jeho následovníků. Mírnost však neznamená bezmocnost. Naopak pokorný a tichý duch může být silnou zbraní těch, kdo prožívají bolest a utrpení. Zkoušky jsou vlastně velkou příležitostí, jak se naučit pokoře srdce. Když totiž máme ducha pokory a mírnosti, můžeme být dobrými svědky o Bohu.

Nejdůležitější myšlenky úkolu si můžete připomenout ve shrnutí Jendy Petroviče na našich stránkách.

Pokud slavíme obřad památky Večeře Páně, nesmí chybět náš kazatel Hynek Dona. U kazatelny vyzdobené poháry s vínem a tácem s chlebem nám posloužil kázáním z Božího slova. Zvukový záznam najdete na webu. Součástí obřadu je vzájemné umývání nohou, při kterém si vyznáváme viny a prosíme o požehnání. Jde o velmi emotivní část obřadu, kdy jsou naše srdce naplněna láskou a Duchem svatým. Poté přijímáme chléb a víno jako připomínku těla a krve našeho Pána Ježíše Krista, který zemřel na kříži krutou smrtí za hříchy každého z nás. Z lidského hlediska neskutečně obrovská láska porazila smrt a zajistila nám možnost vystoupat jednou do nebeského království.

Po obřadu samotném jsme se dnes ještě nerozešli. Čekalo nás totiž agapé, které pro nás připravily naše sestry z Ukrajiny. Menu tvořily skvělá polévka solanka, koblihy plněné zelím a pelmeně s hovězím masem. O sladkou tečku, ovoce a nápoje se postaraly ostatní sestry. Kromě posezení nad jídlem nás čekalo také promítání prezentace Jindřišky Mročkové, která se spolu s Adélkou Vráblovou zúčastnila kongresu mládeže ve Finském Lahti. Děvčata nás seznámila s programem akce a svými prožitky. Viděli jsme také video s písní, která byla složena právě pro tuto příležitost a kterou děvčata mohla spolu s pěveckým sborem na ukončení akce také zazpívat. Bylo na nich vidět, jak moc se jim ve Finsku líbilo a jak je setkání s mládežníky z jiných zemí posílilo. Vytvořilo se také mnoho nových mezinárodních přátelství. Takže jim věříme, že už se těší na příští kongres v Itálii.