Avizovaná turistická vycházka k uctění památky největšího tuláka všech dob, Tonka Tomance, se podle plánu uskutečnila o třetí říjnové neděli. Nádherně probarvená Boží katedrála přivítala v okolí slovenského Vršatce osmnáct natěšených účastníků tří věkových generací. Někteří se podél vápencových bradel posunovali pomocí motorových přibližovadel, většina však prostřednictvím vlastních dolních končetin. Malá Alžběta cestu absolvovala ve speciálním terénním dětském kočárku. A to přesto, že trasa vytrvale mířila do kopce a turistický chodník zpestřovaly vyčnívající kameny či náramně klouzavé jemné blátíčko. Dvojspřeží v podobě Bětčina tatínka Jardy a  armádou vytrénovaného kamaráda Pavla díky tomu na tento vandr jen tak lehko nezapomene. Zcela určitě na něj bude vzpomínat i bodrý, přívětivě zavalitý Tomášek z Damašku, pro něhož se pěší chůze zatím nestala tou nejoblíbenější kratochvílí. Budiž mu ke cti připočteno, že nakonec hrdinně doputoval až do samotného cíle.

V polovině trasy, na prosluněné stráni s výhledem na dávno zřícený vršatecký hrad, proběhlo nejen nezbytné dočerpání kalorií, ale i krátké duchovní zamyšlení s písničkami a modlitbami. Přestože souviselo se vzpomínkou na Toncka a další milovníky Vršatce, kteří už mezi námi nejsou, nekončilo beznadějně, ale právě naopak. Duchovně i tělesně posilněna se pak většina účastníků výletu vydrápala ke zbytkům dávného panského sídla a ti odvážnější až na samou hranu skalnatého ostrohu. Atlet Pavel tu stál na troskách hradní zdi a s klidem Angličana odtud kočíroval let svého kroužícího dronu. Výhled k Pováží, na Strážovské vrchy a na část Lúčanské Malé Fatry byl z tohoto místa nezapomenutelný. Pro některé i následný sestup kostrbatým chodníkem k níže položené silnici.

Návrat od Vršateckého Podhradí k Červenému Kameni se už nesl ve znamení pohodlně klesající asfaltové cesty. Ta nabízela nejen výhledy na parádní vápencovou skalní hradbu, ale i na okolní listnaté lesy, které hýřily tisíci barevných odstínů. Více či méně unaveni, v převážné většině však navýsost spokojeni, se ještě před soumrakem všichni sešli u zaparkovaných automobilů. A protože nikdo nenáležel k houfně prchajícím osmahlým utečencům, bdělá ostraha státních hranic je na nedaleké čáře bez průtahů pustila na českou stranu. Takže, na shledanou za měsíc, kdy se uskuteční další díl seriálu TTT. Listopadová Trasa Tonka Tomance by měla zamířit do blízkosti jeho někdejšího bydliště, do východní části Hostýnských vrchů.