První podzimní dny jsou vždy ve znamení modlitebního týdne naší církve. Dnešní doba je velmi podivná a pro mnohé stresující – prošli jsme covidem, nedaleko našich hranic se rozpoutala válka, jsme zkoušeni z praktického křesťanství v podobě pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, zemřela řada našich milých bratrů a sester, nastala energetická krize, ceny jdou nahoru, a k tomu osobní problémy každého z nás. Pokud by na všechny tyto starosti měl být člověk sám, asi by se nám těžko snášely. Naštěstí je tu Někdo, kdo je nám nablízku v každé životní situaci, nabízí nám nejen svou pomoc, ale především pokoj do rozjitřených srdcí. A k Němu se chceme tento týden obracet, prosit a děkovat.

Po shrnutí minulého úkolu sobotní školy jsme se pustili s Květou Tyšerovou do úkolu nového. Název „Zemřel na nás“ dává tušit, o čem bude řeč. Kristovo vzkříšení je ústředním bodem naší víry, protože v jeho vzkříšení máme osobní jistotu. Ale předtím, než byl Kristus vzkříšen z mrtvých, musel zemřít. Proto se uprostřed agonie v Getsemanské zahradě v očekávání své smrti modlil: „Nyní je má duše sevřena úzkostí. Mám snad říci: Otče, zachraň mě od této hodiny? Vždyť pro tuto hodinu jsem přišel“ (J 12,27). Ježíšovým posláním bylo zemřít za hříchy lidstva.

Možná nejen tento akt neskutečné lásky k nám, lidem, ale i smutné okolnosti, které nás v těchto dnech provázejí, způsobily, že probírání úkolu bylo velmi emotivní. Málokdo zůstal ušetřen slzám v očích. Společně jsme se zamýšleli nad něčím, co stejně nejsme schopni plně pochopit. Společně jsme si uvědomovali hloubku citu, který k nám Pán má. Společně jsme pocítili, jak moc jsme na našem Bohu závislí a jak moc Ho potřebujeme.

Během letošního modlitebního týdne se budeme zabývat tématem: „Být Ježíšovým učedníkem.“ Ježíš nás zve k tomu, abychom se stali jeho učedníky. Stáváme se učedníky tím, že následujeme Ježíše a vede nás to ke službě druhým lidem. Měli bychom trávit dostatek čas při studiu Bible, na modlitbě a nechávat se Jím vést.

Modlitební týden jsme zahájili zamyšlením vedoucího sboru Pavla Pimka a četbou první z přednášek, které pro nás napsali Ted Wilson a další zahraniční představitelé naší církve. Následovala modlitební chvíle po skupinkách, kdy jsme předkládali Bohu svou chválu a své prosby.

Poté jsme se dohodli na konání modlitebních chvil po rodinách, tak jak je v našem sboru zvykem. Jsme rádi za společenství, za prožívání večerních chvilek v jednotě, za úžasné spojení mezi námi a sílu společných modliteb.

V sobotu 12. listopadu se bude konat sbírka modlitebního týdne pro celosvětové misijní projekty Generální konference. Po bohoslužbě prožijeme příjemné chvíle u společného oběda.