Krásnou tradicí našeho sboru se stala novoroční besídka dětí. Léta běží, děti odrůstají nebo odcházejí, tak co s tím? Každý problém má řešení, když ho svěříme Pánu. A tak se zrodilo „Novoroční posezení“, na kterém kromě mládeže vystoupila také mládež pokročilá.

Dnešní sobotu po krátkém občerstvení u společného stolu jsme se přesunuli zpět do modlitebny, abychom společně zavzpomínali na to, co nám přinesl minulý rok, jaká požehnání jsme přijali z rukou našeho dobrého Pána, poděkovali slovem i písní a vyprosili si požehnání pro rok nový.

V úvodu našeho setkání v režii sestry Ivy Chárové jsme shlédli video z fotografií pořízených na akcích, setkáních a výletech minulého roku. Je s podivem, jak moc událostí jsme prožili. Nejvíce záběrů bylo bezpochyby ze společných agapé. A to je dobře – společný stůl sjednocuje. Obraz doprovázený tematicky volenou hudbou následně vystřídalo slovo mluvené. Kazatel Hynek Dona nám  přednesl krátké zamyšlení, jeho hlavní myšlenkou byla nutnost žít s Pánem Ježíšem. Ne vedle Něho, ale s Ním. Mít Boží slovo jako deštník proti hříchu, zlu, svodům. A tak vykročme do nového roku všichni společně a s Pánem.

V našem společenství je řada hudebně nadaných členů. Tím, který se nebojí ani skládání hudby, ani jejího otextování, je bratra Franta Tomanec. Jeho písně jsou rozšířeny po širokém i blízkém okolí, a nejedna se stala „lidovkou“, kterou znají ve všech sborech napříč naší republikou, jen už nikdo neví, že je právě z pera bratra Franty. Písně jsou buď oslavné, nebo provokující k polepšení se a ještě většímu odevzdání se Bohu. Což ne vždy rádi slyšíme, ale nakonec stejně vždy uznáme, že právě tato slova jsme potřebovali slyšet, abychom se posunuli zase kousek dál. Pro dnešní posezení vybral píseň „Sláva, ó sláva“. A abychom si ji patřičně užili, byli jsme vyzváni ke společnému zpěvu.

I slovem se dá Pán chválit, a tak nám sestra Květa Tyšerová přečetla jeden příběh z knihy „Ušpiněná sláva“. Korespondoval s tématem dnešního kázání. Poslechli jsme si, jak se změnil život jednoho bezdomovce, alkoholika a zapřísáhlého odpůrce Kristovců.

Dalším bodem programu bylo druhé video sestry Ivy dokumentující kazatele, kteří prošli naším sborečkem v loňském roce. Ohlédli jsme se za těmi, kteří dočasně odešli k Pánu, kteří nám velmi chybí, ale upínáme se k naději na vzkříšení a těšíme se na opětovné setkání s nimi. Nedílnou součástí našich společných aktivit jsou i výšlapy nejrůznějšího druhu. I na ty jsme zavzpomínali.

Součástí našeho sboru jsou dvě ženy z Ukrajiny, které u nás našly svůj nový dočasný domov. Také ony se připojily k programu a zazpívaly nám jednu nádhernou ukrajinskou chválu. A my všichni, kteří jsme  zoceleni komunistickým školstvím a výukou ruského jazyka jsme dnes ocenili, jak dobře jsme se zřejmě učili, protože azbuka nám v hlavách více či méně zůstala, a my jsme se mohli ke krásné písničce také připojit. Byla to velmi silná a dojemná chvíle. Díky Pane za ni.

Nezůstali jsme ochuzeni ani o hudební přednes. Jindřiška Mročková nám zahrála skladbu na housle, a tím uvedla krásné novoroční zamyšlení sestry Svaťky Balážové. Posledním vystoupením nás potěšila Adélka Vráblová a Dalibor Pimek, kteří si pro nás připravili 2 skladby na violoncello.

Zakončení novoročního posezení bylo v rukou našeho kazatele Hynka. V modlitbě poděkoval ještě jednou za všechna požehnání, kterých se nám dostalo, a vyprosil pro nás  požehnání, za které jsme velmi rádi. A tak jako každým rokem, i letos byla besídka ukončena rozdáváním novoročních veršíků. Pán vedl naši ruku při výběru, a každý si přečetl přesně to, co potřeboval pro daný čas slyšet.

Naše netradiční novoroční posezení bylo opět požehnané, plné radosti, slz dojetí a vzájemné lásky. Chceme Ti Pane děkovat za Tvou přítomnost, vedení a všechny naše budoucí cesty chceme opět svěřit Tobě. Buď naším světlem ve chvílích dobrých i horších. Amen.