Třetí ze série setkání se uskutečnilo v poslední lednový den ve farním kostele Českobratrské církve evangelické. Připravené projekční plátno nás vedlo k myšlence, že budou promítány texty zpívaných písní. Ale vše bylo jinak. Alianční shromáždění zahájil farář místního sboru Daniel Heller. Čtení z Písma citovalo Markovo evangelium 6,34.-50. s úvodním veršem: „Když Ježíš vystoupil, uviděl velký zástup a bylo mu jich líto, protože byli jako ovce bez pastýře.“ Zamyšlením nám posloužil 1. pastor Církve apoštolské Tomáš Galda, a opíral se právě o texty o pastýři. Bylo vidět, že uplynulých 20 let pracoval především s mládeží, protože jeho myšlenky byly pro lepší pochopení doprovázeny promítanými fotografiemi a dokonce videem, což byla pro nás novinka. Video ukazovalo reakce lidí, kteří přiletěli na letiště a zde je uvítali zpěvem naprosto neznámí zpěváci, jako kdyby šlo o VIP cestující. Na tvářích všech bylo vidět radost a dojetí. Pasažéři se cítili vítaní, očekávaní, důležití. Stejně tak bude vítat náš Otec a pastýř nás na nové zemi. Každý z nás je pro Něho jedinečný a milovaný, bez rozdílu vyznání, bez ohledu na chyby, kterých jsme se dopustili, bez závislosti na délce naší cesty víry. Je naším krásným posláním svědčit o tomto úžasném Bohu těm, kteří o Něm ještě neslyšeli, a žijí v obavách a bez naděje na nový domov.

Nezbytnou součástí těchto setkání je vždy modlitební chvíle. Z úst příchozích zaznívaly prosby i díky, dokonce nejen v češtině. Všichni jsme si uvědomovali, že Pán je pastýřem nás všech. Nedělá mezi námi rozdíly, ty si stavíme mezi sebe sami. Pán je moudrý a milující, a chce nás mít na nové zemi – v novém domově všechny. O Jeho velikosti a lásce svědčila i závěrečná píseň z kancionálu:

 

Ať chrání nás Bůh, ať žehná nám Bůh,

Jenž v lásce celý svět chová.

Když přijde zlý čas, je Bůh při nás,

V něm pramení síla nová.

 

Ať chrání nás Bůh, ať žehná nám Bůh,

A pláč všech nešťastných ztiší.

Těm, jež trápí hlad, Bůh chléb chce dát,

On bolestný nářek slyší.

 

Ať chrání nás Bůh, ať žehná nám Bůh,

Pryč dá vše, co život maří.

Duch svatý má moc: kde vládne noc,

Tam tmu pravdou svou prozáří.

 

Ať chrání nás Bůh, ať žehná nám Bůh,

A přijme nás do svých dlaní.

Bůh zná každou z cest, lid svůj chce vést

A přivést až k požehnání.

 

Sladkou tečkou každého aliančního setkání je agapé, nejinak tomu bylo i v tento den. V sále místní fary na nás čekaly rozmanité dobroty nejen z dílny sester, ale také místního faráře. Jeho zelný koláč Dana Hellera byl opravdu skvostný. A už se těšíme na poslední setkání, které proběhne první únorové úterý právě v naší modlitebně.