Dnešní sobotu jsme očekávali s velkou radostí. Těšili jsme se na vzácnou návštěvu – kazatele Aleše Zástěru, který působil v našem sboru před neuvěřitelnými 40 lety. Bratr Aleš se nám zapsal do srdíček. Prožili jsme s ním mnoho pěkného a často na tuto dobu vzpomínáme. Spolu s manželkou navštívil náš sbor před 9 lety na vzpomínkové akci, od té doby jsme ho opět neviděli. Až dnes. A bylo to setkání milé a požehnané.

Možná právě díky osobnosti bratra Aleše se sborové lavice pěkně zaplnily. Po shrnutí minulého úkolu bratrem Petrovičem jsme pod taktovkou jeho manželky Aničky prošli poslední úkol tohoto čtvrtletí. Mnozí z nás se před 3 měsíci pozastavovali nad tématem. Vždyť na penězích a majetku není nic duchovního. Ale nakonec jsme se přesvědčili, že i starost o hmotné statky je nutno řešit s Božím vedením.

Tento týden jsme se zamýšleli nad otázkou „Odměna za věrnost“. Spasení si nikdo z nás nemůže ničím zasloužit. Bible na různých místech mluví o odměně dané zaslíbeními, co všechno je pro nás připravené po druhém příchodu Ježíše, kdy jednou provždy skončí temné období hříchu. Dostat odměnu za věrnost není totéž jako spasení ze skutků. Žádný hrdina víry neměl skutky dost dobré, aby získal před Bohem nějakou zásluhu. Spasení je a navždy zůstane darem milosti. Všechny čeká věčnost: buď věčný život, nebo věčná smrt, buď všechno, nebo nic. Bůh má jedinečnou schopnost splnit všechny své sliby. Naším úkolem je jednoduše mu věřit, přijmout Ježíšovy zásluhy a spolehnout se na to, co nám řekl: „opět přijdu a vezmu vás k sobě, abyste i vy byli, kde jsem já“ (J 14,3). Tak jako Ježíš byl s námi v tomto padlém světě, když přišel v těle, bude s námi i na nové zemi. Tuto příležitost budeme jednou mít i my.  Vykoupení budou žít v blízkosti Boha. Je důležité cítit a vyjadřovat vděčnost Bohu za to, co v něm máme a důvěřovat mu. Bůh neslibuje svým dětem, že všechny budou bohaté a budou mít majetek. Ve skutečnosti říká, že všichni, kdo žijí zbožně, budou pronásledováni. To, co nabízí, je lepší než jakékoli bohatství světa. Na konci pak dá svým věrným skutečné bohatství – věčný život. Jaká úžasná odměna!

A co bychom se měli toto čtvrtletí z úkolů naučit:

  • Kazatelé a místní sboroví činovníci učí, školí, podporují a povzbuzují církevní rodinu v biblickém hospodaření s penězi.
  • Lidé uplatňují ve svém životě biblické principy. Jsou štědří, pravidelně si šetří na neočekávané výdaje a vymaňují se z otroctví spotřebitelských dluhů.
  • Peníze pro nás nejsou na prvním místě a náš vztah s Bohem Stvořitelem se upevňuje.
  • Nebojíme se finančních problémů,
  • Prakticky projevujeme Kristovu lásku těm, kteří jsou v nouzi.

Kéž nám v tom Pán pomáhá.

Před kázáním nám trio IFA (Iva, Franta, Adélka) zazpívali písničku „Plují ledy údolím“, která vznikla právě na popud bratra Aleše Zástěry. Franta Tomanec ji složil v době své vojenské služby, v jednu jarní sobotu, kdy po vykouknutí sluníčka začaly praskat ledy na zamrzlé řece, stejně jako praskají srdce ztvrdlá zlobou díky působení paprsku Boží lásky.

V kázání z Božího slova se bratr Aleš Zástěra zamýšlel na velmi známým veršem Jan 3,16. Ale známe ho opravdu dobře? Chápeme jeho význam dobře?

V tomto verši se mluví o „světě“. V řeckém překladu se však hovoří o „kosmosu“. Tak Bůh miloval celý vesmír… Chápeme, co ve verši znamená slovíčko „tak“ ? Vyjadřuje obrovskou lásku, kterou dovede dát jen rodič obětující život vlastního dítěte pro záchranu někoho jiného. Pro otce je to nejtěžší věc v životě. Fil 2,6. – „Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.“

Poslechněte si zvukový záznam kázání na našem webu pod odkazem KÁZÁNÍ, které nabízí také pohádku o obětování, o chápání trojjedinosti a mnoho dalšího. Za povzbuzující kázání moc děkujeme.

Pokud se ve sboru objeví Klečkovi, je jasné, že nám sestra Dana bohoslužbu osvěží nějakým vystoupením. Nezklamala ani dnes. Zahrála nám na maličký nástroj s názvem mini kalymba melodii, která nám dovolila nechat v průběhu tichounké melodie doznít myšlenky krásného kázání.

Tím ale dnešní bohoslužba neskončila. Ne vždy máme příležitost uvítat tak milé hosty, jako jsou Zástěrovi. Poseděli jsme proto společně u dobrého oběda z rukou všech našich sester, podívali jsme se na dnes už téměř historické fotografie našeho sboru, které pro nás připravil Franta Tomanec, ale hlavně jsme si povídali a užívali krásného společenství.

Děkujeme Pánu za požehnané chvíle a nádhernou sobotu.