Pro náš malý sboreček je radost, když k nám zavítá někdo z předních představitelů církve. A dnes důvod k radosti opravdu byl, protože nás navštívil předseda MSS Daniel Dobeš spolu se svou manželkou. Kalendář ukazuje 1.dubna, ale apríl to nebyl :-).

Skončilo první čtvrtletí. Na úvod sobotní školy jsme mohli tedy shlédnout prezentaci Jendy Petroviče, která shrnula hlavní myšlenky minulého úkolu s názvem „Nad málem jsi byl věrný“. Podívat se na ni můžete také na našich webových stránkách. Potom jsme otevřeli nový úkol „Poselství tří andělů“ a v něm první oddíl „ Ježíš vítězí – satan prohrává“, kterým nás provedl Pavel Pimek.

Tématem první lekce je souhrnný pohled „z ptačí perspektivy“ na velký spor mezi dobrem a zlem, Bohem a satanem, který stojí v pozadí nepřátelských světonázorových postojů, tj. ateistické filosofie a vědy na jedné straně a biblickým poselstvím, zejména knihy Zjevení na straně druhé. Ve světle 12. kapitoly knihy Zjevení jsme se podívali na jednotlivé aktéry tohoto „sporu“, vizi konečného vítězství, ale i na důsledky, které to má pro náš každodenní život a připravili jsme se tak k pochopení Zjevení 14. kapitoly a poselství tří andělů. Nejdůležitější myšlenky najdete na našem webu pod odkazem „Shrnutí“.

K požehnané atmosféře dnešní bohoslužby přispěla svým zamyšlením Adélka Vráblová. Jakožto majitelka a milovnice zvířátek nám připomněla bezmeznou lásku našich chlupatých mazlíčků, a také to, že jejich povaha se odvíjí od povahy jejich páníčků. Stejně, jako to platí u nás, lidí – pokud je naším pánem Ježíš Kristus, naše povaha se pomalu přibližuje jeho příkladu.

Velmi očekávané kázání bratra Dobeše mluvilo o fanatismu, fenoménu  dnešní doby. Jeho výskyt stále stoupá, a nevyhýbá se ani církevním společenstvím. Fanatismus je slepá vášnivá zaujatost, nekompromisní a krajně jednostranný postoj nebo jednání člověka, který nějaké téma, myšlenku nebo věc pokládá za tak cennou, případně tak ohroženou, že námitky či odpor proti ní vyvolávají jeho zuřivost. Fanatik se vyznačuje neschopností kritického odstupu, intolerancí, nepoučitelností a jistou omezeností. Ukázkovým příkladem fanatika v Bibli je apoštol Pavel, původně Saul. A právě na něm jsme si tento pojem vysvětlili. Zvukový záznam kázání najdete na našich stránkách.

A protože bratr Dobeš je skvělý kazatel a učitel, připravil si pro nás „testík“, který nám pomohl zachytit z kázání to nejdůležitější. Odměnou za pečlivě vyhotovené zápisky nám byla luštěnka na konci testíku, a záložky, jejichž autorem je právě bratr Daniel Dobeš, a které nám slíbil při své příští návštěvě dovézt.

Velmi krásnou sobotu zakončili manželé Dobešovi spolu s kazatelem Hynkem Donou a jeho manželkou na společném obědě. Jako by náš Pán chtěl přikrýt svou milostivou dlaní tento požehnaný den, objevila se na obloze po krátkém deštíku přímo naproti modlitebně dvojitá duha hrající nádhernými barvami. Budeme se těšit na další návštěvu našeho předsedy Sdružení.