Na listech kalendáře sice čteme „květen“, ale ve skutečnosti máme už 3 měsíce únor. I když zahrada za okny modlitebny začíná pomalu rozkvétat a láká k procházce a potěšení se Božím stvořitelským umem, pravda je ta, že zapnuté topení je zatím stále věrným průvodcem našich bohoslužeb.

Úkol sobotní školy nás vybízí k „Uctívání Stvořitele“. Spolu s Květou Tyšerovou jsme se zamýšleli nad tím, jak to že existuje vesmír, naše planeta, koneckonců každý z nás. Máme v této otázce jasno? Věříme v šestidenní Stvořitelský plán, nebo v evoluci? Stvoření odhaluje Boha úžasné a neomezené moci. Jeho tvůrčí síla nejen stvořila nebe a zemi, ale celá staletí jednala i ve prospěch jeho lidu. On je Bůh, který stvořil tento svět, je vždy přítomen a nikdy neopustí svůj lid na tomto světě. Přestože Pán přebývá „ve vyvýšenosti a svatosti“, je zároveň s každým člověkem, který „je zdeptaný a poníženého ducha“. Působí také v nás, aby nám dal nová srdce, očistil nás od hříchu a učinil z nás nová stvoření v Kristu.

Ježíš nás přichází vykoupit z hříchu, ze smrti, z utrpení a z násilí. Ale když hřích, smrt, utrpení a násilí jsou, jak učí evoluce, samotnými prostředky vzniku a existence života, z čeho a proč by nás Kristus měl vykoupit? Bůh nás jde vykoupit ze samotného procesu, který použil ke stvoření? Takové uvažování je nesmírně nebezpečnou lží.

Příspěvek k obohacení dnešní bohoslužby si připravilo trio IFA, a to písničku s příběhem. Protestantský kazatel Dietrich Bonhoffer napsal ve vězení gestapa v období 2.světové války krásnou báseň s názvem „Moc předivná“, kterou u nás zhudebnil Luděk Reichrt. Je neuvěřitelné, jak úžasná víra a pokoj, navzdory beznadějné situaci autora, čiší z oné písně, kterou nám zpěváci dnes zazpívali.

Kázáním nám posloužil bratr Jaromír Juřínek ze sboru Vsetín a zamýšlel se nad posledními slovy Ježíše Krista na kříži.

Jan 14,15.-29. – Ježíšův odchod z této země se uskuteční v láskplném obětování. Není to důvod ke zděšení, vždyť jde k Otci. Ježíš nám pro dobu konce, kdy s námi není na zemi,  zaslibuje pomocníka a přítele – Ducha svatého, Ducha pravdy. Jeho řeč není slyšet, ani není vidět. Viditelné jsou však Jeho důsledky. V Duchu svatém pokračuje dílo Ježíše Krista. Vede nás k poznání, že nad námi je Bůh. Jsme povoláni k vědomí společenství s Bohem. Vstup Boží pravdy do lidských srdcí se děje působením Ducha svatého.

Audiozáznam si poslechněte na našem webu.