Ve čtvrtek 18.5.2023 jsme prožili velmi zajímavou besedu s Jaromírem Vykoukalem, popularizátorem vojenské historie, s názvem „První arabsko izraelská válka, válka za nezávislost v letech 1948 až 1949“. Znalosti pana Vykoukala jsou obdivuhodné. Jeho velmi vřelý vztah k Izraeli byl znát – dozvěděli jsme se mnoho podrobností a zajímavostí vztahujících se ke vzniku státu Izrael, který letos slaví 75.výročí.
 

Dne 13. května 1947 byl OSN ustaven orgán nazvaný „Zvláštní výbor OSN pro Palestinu“ zkratkou UNSCOP. Tento výbor tvořili zástupci 11 zemí, mezi nimi i Československa.
Valné shromáždění Spojených národů 28. listopadu 1947 přijalo návrh UNSCOP na rozdělení palestinské oblasti na dva státy, židovský a arabský, a na ustavení Jeruzaléma samostatným mezinárodním městem pod správou Spojených národů. V ten den celá mandátní Palestina detonovala.

Vypuklo násilí všech proti všem a vše rychle nabralo charakter kruté občanské války. Vše se zlomilo 14. května 1948, kdy David Ben Gurion v přednáškovém sále Tel-avivského muzea vyhlásil Deklaraci nezávislosti, a tím de jure vznikl Stát Izrael.
Další den na právě vzniklý Stát Izrael zaútočila vojska šesti arabských států s jediným cílem: Izrael zničit a obnovit stav před vznikem Mandátu Palestina. Současně přešli do lokálních útoků tisíce palestinských Arabů organizovaných v různých ozbrojených skupinách.
Hagana a Palmach, ozbrojené síly Izraele a síly organizace Irgun a Stern bojovaly proti přesile, s nedostatkem zbraní a pod mezinárodním embargem na jejich dodávky.
Nakonec ale Stát Izrael a jeho lidé, ve zbrani i bez, tuto válku vyhráli a svůj stát zachránili. Začala dlouhá do dnešní doby trvající éra budovaní a bojů, protože nenávist arabského a později muslimského světa se nikdy nezměnila…
Přednáška přítomné provedla celým tímto konfliktem včetně jeho kontroverzí na obou stranách. Ukázala i to, že Izrael získal – byť jen na krátkou dobu spojence – Československou republiku, která pomohl dodávkami výzbroje, výcvikem mnoha vojenských profesí, zejména ale leteckých a tím pomohla Izraeli k vítězství.
Děkujeme za velmi zajímavé povídání.