Když jsme před 14 dny navštívili v rámci sborového výletu sbor Břeclav, líbilo se nám, že bohoslužba začíná odbíjením zvonů ve věži. Sbor totiž sídlí v opraveném kostele. A tak aby s námi necloumala závist :-), započali jsme dnešní shromáždění také zvukem zvonů. Sice pouze z internetu, ale i tak to bylo hezké.

Tak jako každou sobotu jsme očekávali shrnutí minulého úkolu sobotní školy Jendy Petroviče. Nicméně přehršel starostí způsobila, že stránka se shrnutím zůstala doma na stole. V takových chvílí oceníme staršími generacemi mnohdy zatracovanou výpočetní techniku, která nám pomohla shrnutí zobrazit a tak jsme o něj nepřišli.

V novém úkolu s názvem Žít moudře apoštol Pavel porovnává to, čemu přikládali hodnotu pohané, a čemu věřící. Pohané pokládali za příjemnou součást života dvojsmyslné řeči a oplzlé vtipy, alkohol a zhýralý sex. Věřící však vědí, že přichází den soudu, kdy se ukáže skutečná hodnota všeho. Namísto toho, aby se vrhali do víru nemravností a užívání si života, mají považovat za cenné vše, co je dobré, spravedlivé a pravdivé v Kristu. Pavel je vybízí, aby se chopili nabídky, kterou dostali v Kristu, a žili (a tedy my všichni) na prahu věčnosti. Tyto myšlenky s námi probral jmenovec Pavel Pimek.

Před 55 lety napadla vojska spojeneckých armád svobodné Československo a způsobila mnoho let nesvobody, trápení, křivd, zločinů a úmrtí. Je potřeba si tyto události stále připomínat nejen kvůli nám, ale hlavně kvůli mladé generaci. Díky videu zpracovanému bratrem Jirkou Kostruhem jsme se mohli přenést v čase a zavzpomínat na to, co jsme tehdy prožívali. Podívali jsme se také na fotografie ze srpna 1966 z Valašského Meziříčí.

Příspěvek před kázáním si tentokrát připravil Petr Chára. O co půjde, napovídala kytara opřená o stěnu modlitebny. Bratr velmi rád zpívá, ale jeho repertoár leží na časové ose někde kolem roku 1970. A tak nám nabídl vybrat si jednu ze tří písní, kterou si všichni společně zazpíváme. Volbu vyřešil náš dnešní host Zdeněk Dlabaja, který si přál „Modlíval se Daniel“ a tak jsme si připomněli mladá léta a píseň jsme si s chutí zapěli.

Ve svém zamyšlení nám Zdeněk Dlabaja ze sboru Frenštát pod Radhoštěm představil dva příběhy – jeden vlastní a druhý biblický. Společným jmenovatelem byla pochybnost. To je emoce, kterou prožíváme někdy všichni. Jak se k situaci postavit si můžete poslechnout v audio záznamu, který najdete na našem webu.

Bohoslužbou dnešní společný den nekončil. Bratr Pavel Pimek je nejen vášnivým houbařem, ale také sběračem nejrůznějších plodů. A protože se mu podařilo nasbírat úctyhodné množství borůvek, jeho manželka Zdenička upekla skvělý koláč, na kterém jsme si po kázání společně pochutnali. Děkujeme moc.