Při studiu sobotní školy se momentálně točíme okolo událostí roku 1844 a zklamání milleritů. I při usilovném a poctivém studiu Bible se nám může stát, že pochopíme věci jinak, než jsou. Pochopení Svatyně svatých vůbec není jednoduché, ale spolu s Frantou Tomancem jsme se tématu chopili zodpovědně.

Když se věřící, očekávající návrat Krista, v měsících následujících po zklamání z roku 1844 zahloubali do studia Písma, pochopili, že se v Bibli mluví o dvou svatyních. O té, kterou postavil Mojžíš – předobraz, a o té, která je originálem v nebi – pravý svatostánek. Když v roce 1844 skončilo období 2300 prorockých dnů, izraelská – pozemská – svatyně už dávno neexistovala. Proto proroctví: ‚Až po dvou tisících a třech stech večerech a jitrech dojde svatyně spravedlnosti (očištění)‘ se nepochybně týká svatyně v nebi. Bohoslužby v pozemské svatyni představovaly Boží plán spasení. Každá přinesená oběť poukazovala na Ježíšovu oběť na kříži Golgoty. Prostřednictvím Kristovy oběti jsme dostali milost a odpuštění. Když přijmeme Ježíšovu oběť za nás a vyznáme své hříchy, naše vina je vymazána (1J 1,9). Ježíš není jen Beránek, který za nás zemřel, ale také Kněz, který pro nás žije.

Příspěvek před kázáním si připravila sestra Květa Tyšerová. V našem zpěvníku je řada písní, které mají velmi zajímavý příběh vzniku a k jejich vytvoření si Pán použil jak lidi teologicky vzdělané, tak bez vzdělání. Seznámili jsme se s autory dvou písní, u kterých bychom nedokázali určit, jak moc byl jejich autor učený. Láska k Bohu způsobila, že jsou stejně krásné.

Kázáním nám posloužil kazatel Hynek Dona. Navázal na dřívější zamyšlení, která se týkala blahoslavenství. Pán říká – vy jste sůl světa, světlo světa. Máte něco dělat. Často slyšíme – jste křesťané, musíte pomáhat. Měli bychom pomáhat, být hodní, ale ne hloupí. Ježíš nás vede k témuž. Jak si věc vysvětlit se dozvíte v audio záznamu tohoto kázání na našem webu.