Hostem besedy ve čtvrtek 30.května byl valašskomeziříčský rodák a momentálně obyvatel Zubří, ultramaratónec Tomáš Štverák. Zatím co mnozí z nás běhají okolo sídliště či řeky, on míří na tratě mnohem těžší a pokud nemá alespoň 100km, není to pro našeho přednášejícího nic zajímavého. Dozvěděli jsme se o jeho běžeckých začátcích, o jeho snech, které si postupně plnil, a především o největším z nich – závodu Tor des Geants dlouhém 335 km s převýšením 30.000+. Ten se mu podařilo zdolat vloni na podzim. Jde o jeden z nejtěžších na světě a pan Štverák se umístil jako nejlepší Čech v historii, celkově na 21.místě z původních cca 1500 závodníků.
Nejen že náš host je skvělý sportovec, ale má také srdce na správném místě. Pokud něco dělá, chce pomoci jiným. Stejně tak v případě dnešní besedy, jejíž výtěžek byl věnován pro rehabilitace 5-leté holčičky Gretku postižené dyskinetickou formou mozkové obrny v důsledku nedostatku kyslíku při porodu a následném poškození mozku. Skvělým překvapením dnešní besedy byla přítomnost otce a syna Bukovjanových, kteří se také věnují běhu na dlouhé tratě, a kteří pro Gretku před nedávnem uspořádali benefiční běh Everesting, Výběh na Velký Javorník celkem 22x je ve své délce stejně dlouhý, jako je výška Mont Everestu. O běhu a jeho výtěžku nám také povyprávěli a promítli video.
Ještě úžasnějším překvapením večera byla přítomnost samotné Gretky a jejích rodičů. Holčička s obrovskou chutí bojovat s nepřízní osudu nám všem okamžitě přirostla k srdíčku.
Přejeme mnoho úspěchů při dalších ultra trailech jak Tomáši Štverákovi, tak Bukovjanovým, a malé Grétce mnoho zdraví!