Na nadprůměrné teploty, které nás v těchto dnech zasáhly, mnozí členové sboru zareagovali čvachtáním v moři či jiné vodní ploše. I přes větší absenci si ale „ostatky ze Hřbitovní“, jak si v legraci rádi říkáme, sluníčkový sobotní den užily.

Každý z nás má své denní rituály. I sboreček má své sobotní rituály, a mezi ně patří připomenutí myšlenek minulého úkolu a zhlédnutí videa žalmu s krásnými fotografiemi dokreslujícími úžasnou Boží stvořitelskou moc.

Sobotní školou nás provedla Květa Tyšerová, která zastoupila u moře lelkujícího Pavla Pimka. Krásný úkol s názvem „Ježíšova podobenství“ nás nutil zamyslet se nad texty notoricky známými, ale i přesto jsme opět našli mnoho nových myšlenek.

Marek má nejméně podobenství ze všech synoptických evangelií (Matouš, Marek a Lukáš). Učenci se staletí dohadují, jaký je význam Ježíšových podobenství. Kladou si otázky, jak podobenství vykládat, co znamenají, proč je Ježíš používal, jaká ponaučení měla odhalit, zda jde o alegorii, nebo je třeba brát je doslovně. Je zřejmé, že tento týden neodpovíme na všechny uvedené otázky. Marek 4. kapitola obsahuje pět podobenství: o rozsévači, o světle, o správném „měření“ (souzení), o zasetém semenu a hořčičném zrnu. Většina kapitoly se věnuje podobenství o rozsévači. Nejprve toto podobenství zazní, pak Ježíš vysvětlí, proč učí v podobenstvích, a nakonec podobenství vysvětlí. Také my jsme se pokusili najít význam.

Třída B má během prázdnin trochu volnější režim, a tak pomocí her opakovala příběhy biblických postav.

Příspěvek před kázáním nám dnes přednesl Jindra Kimler. Na dojemném příběhu setkání pana profesora a jeho studenta, který se právě pod vlivem jednání onoho vyučujícího stal také učitelem, jsme si připomněli, jak důležitá je láska k bližnímu, ohleduplnost a odpuštění. Pojmy, které dobře známe, ale ne vždy uplatňujeme ve svých životech. Naše chování sledují lidé okolo nás a možná si ani neuvědomujeme, jak moc můžeme ovlivnit budoucí cestu někoho známého buď směrem ke Kristu, nebo naopak od Něho.

Kázáním z Božího slova nám posloužil bratr Kupčík. Při vyslovení jména apoštola Tomáše nám okamžitě naskočí synonymum „nevěřící“. Bratr nám však na několika textech z Písma dokázal, že Tomáš nebyl ani tak nevěřící, jako spíše statečný a odvážný. V mnohém předčil ostatní učedníky. To, že zapochyboval, není hřích. To se může stát i nám, a Pán nás za to nebude odsuzovat. Také my bychom se měli vyvarovat nálepkování lidí jen podle jednoho zakolísání. Audiozáznam skvělého kázání si poslechněte na našem webu.

Máme se v našem sborečku rádi a rádi si děláme radost. Tu určitě má každý, kdo slaví narozeniny. Dostane od brášků a sestřiček dáreček, a mnohdy se také sejdeme ke společnému posezení. Dnes jsme oslavovali narozeniny Erika, a rádi jsme přijali pozvání na skvělý borůvkový frgál a krémové kafíčko. Jsme Pánu vděčni za společné chvilečky sdílení, kdy je nám spolu opravdu dobře.