Jaro s sebou přineslo do sborečku virozu, která postihla velkou část členů. Kéž jim dá Pán brzké uzdravení. Myslíme na všechny. Naše řady dnes doplnili manželé Zelenkovi z Jeseníku.

Poslední část sobotních úkolů má název Dílo Ducha svatého a jejím studiem nás provedl Petr Chára.

„Bůh naděje nechť vás naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, aby se rozhojnila vaše naděje mocí Ducha svatého.“ Ř 15,13.

Když Ježíš oznámil svým učedníkům, že odejde ke svému Otci, zaslíbil jim, že pošle Ducha svatého. Nazval ho „Přímluvcem“, „Ochráncem“, „Zastáncem“, „Utěšitelem“. On přijde a ukáže světu, v čem je hřích, spravedlnost a soud.

Ježíš Ducha neposílá, aby nás odsoudil nebo zavrhl. Přichází, aby nám pomohl vidět, jak zásadně potřebujeme Boží milost. Pokud k druhým přistupujeme my, abychom ukazovali na jejich hříchy či selhání, pak děláme něco, k čemu nás Ježíš nepovolal. My máme nést svědectví o Ježíšově vykupitelské moci, ne abychom odsuzovali druhé za jejich chyby. Skutečnou podstatou hříchu je to, že nevěříme v Ježíše. Jen Duch svatý může otevřít naše srdce a mysl, abychom viděli, jak velmi potřebujeme činit pokání a přijmout záchranu.

Neobrácení lidé mají pocit, že vnějšně vyjádřená mravnost je dostatečná. Avšak naše skutky poslušnosti nás před Bohem nemohou ospravedlnit. Jen Ježíšova spravedlnost je dostatečná. Můžeme žít, protože Ježíš žije v nás.

Duch svatý ukáže světu, v čem je soud. Satan ví, že díky Ježíšově smrti na kříži byl definitivně poražen. Ve své zatvrzelosti a nenávisti však nadále bojuje a snaží se uškodit co největšímu počtu lidí. Jsme povoláni k trpělivosti a bdělosti. To nejlepší, co můžeme udělat, je složit u Boha všechny své starosti, protože On se o nás postará. 

Duch svatý nám svědčí o tom, že patříme Kristu a jsme spolu s ním Božími dědici. Ta samá moc, která vzkřísila Ježíše z mrtvých, je aktivní i v našem životě. Když jsme slyšeli evangelium o spasení a vírou ho přijali, v Kristu jsme byli zapečetěni Duchem svatým, kterého jsme dostali jako záruku našeho dědictví. Duch svatý rozlévá do našich srdcí Boží lásku. Ta je důvodem a základem naší naděje. Naděje nás inspiruje a dává sílu. Základem naší naděje je Ježíšova oběť na kříži.

Duch svatý:

  • spolupracuje s Bohem Otcem i Synem na dovršení našeho spasení
  • probouzí nás z naší duchovní smrti
  • vede k uvědomění si naší hříšnosti
  • rozněcuje v nás touhu po změne a vede nás k Ježíši Kristu
  • dává nám jistotu spasení
  • proměňuje náš charakter
  • pomáhá nám naplňovat Boží vůli a aktivně se zapojit do misie
  • stojí za vznikem psaného Božího slova

Duch svatý je největším darem, který mohl Kristus od Otce získat pro povznesení svého lidu.

Větší část mládeže se dnes zúčastnila Jarního tání ve Žlutavě. Zbytek spolu s Ivou Burešovovu studoval příchod Ezdráše do Jeruzaléma za účelem obnovení služby v nově vybudovaném chrámu. Přítomné slečny se zamýšlely nad službou, kterou konají členové našeho sboru.

Slovíčko před kázáním Ivy Burešové vyprávělo příběh z 19.století o dvou mužích, kteří byli při své cestě okradeni o peníze i oblečení, ale protože věřili v to, že se o ně Otec Bůh postará, svou cestu nakonec dokončili s mnohem větším obnosem, než měli na začátku.

Kázáním nám dnes posloužila Anička Petrovičová. Zamýšlela se nad naší vírou. Přepis najdete v archivu.

Dnešní shromáždění bylo zakončeno trochu netradičně. Přítomným bratrům bylo Soňou Mročkovou vysvětleno, jaké jsou zásady etikety vzhledem k oblékání. Zúčastnila se školení známého spisovatele, novináře, moderátora Ladislava Špačka. Informace byly velmi zajímavé i pro přítomné dámy. Musíme přece vědět, jak oblékat své milé muže. Ten nejpotřebnější 😀 dostal zapůjčenu knihu od zmíněného autora s vlastnoručním podpisem k nastudování. Těšíme se, jak se znalosti etikety projeví v jeho vzhledu.